Президент Молдови: Виведення військ РФ з Придністров'я - перший крок до врегулювання

Президент Молдови: Виведення військ РФ з Придністров'я - перший крок до врегулювання

Укрінформ
Президент Молдови Микола Тімофті переконаний, що виведення російських військ з території невизнаного Придністров'я може стати першим реальним кроком до врегулювання придністровського конфлікту.

Про це йдеться в президентському посланні у зв'язку з 24-ою річницею початку озброєного конфлікту на Дністрі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Пріоритетом нашої держави залишається мирне врегулювання "замороженого" придністровського конфлікту і забезпечення безпеки громадян на обох берегах Дністра. Першим кроком в цьому напрямі може стати виведення російських військ і озброєння з території невизнаного Придністров'я", - заявив Тімофті.

Голова Молдови нагадав керівництву Росії про Декларацію Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року, в якій Російська Федерація зобов'язалася вивести свої війська з території Молдови.

Тімфоті особливо підкреслив при цьому, що спровокований в 1992 року сепаратистськими силами озброєний конфлікт на Дністрі відкрито підтримувався Росією.

Нагадаємо, 2 березня 1992 року на берегах Дністра спалахнув озброєний конфлікт між сепаратистськими силами Придністровського регіону і конституційною владою Республіки Молдова. Конфлікт вдалося зупинити лише в середині липня того ж року після підписання в Москві спільної декларації між РФ і Республікою Молдова про припинення вогню. Декларацію підписали тодішні президенти Росії і Молдови Борис Єльцин і Мірча Снєгур.

В результаті конфлікту загинули близько трьохсот громадян Молдови і майже стільки ж залишилися інвалідами.

Після заморожування конфлікту на території невизнаного Придністров'я продовжують залишатися частини 14-ої російської армії, а також склади з боєприпасами в селі Колбасна Рибницького району, де зберігаються більше 20 тис. тонн снарядів і авіабомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-