Німецькі спецслужби прослуховували Ештон і Керрі - ЗМІ

Німецькі спецслужби прослуховували Ештон і Керрі - ЗМІ

Укрінформ
Німецька розвідувальна служба BND самостійно займалася прослуховуванням більшої кількості політиків-високопосадовців, ніж передбачалося досі.

Про це у суботу з посиланням на джерела в урядових колах пише Spiegel.

“Федеральна розвідувальна служба очевидно шпигувала за попередньою главою зовнішньополітичної служби ЄС Ештон. У списку BND певно стояв і телефон держсекретаря США Керрі", - повідомляє видання.

Кетрін Ештон німецька зовнішня розвідка прослуховувала з 2009 року, коли та була ще просто британським політиком, і пізніше, коли займала посаду верховного представника ЄС з зовнішньої політики і безпеки та заступника голови Єврокомісії.

У 2013 році, за даними видання, BND включила до списку мобільний телефон держсекретаря США Джона Керрі. Проте пряме прослуховування не дало результатів, оскільки один із співробітників служби ймовірно переплутав телефонний код США і замість нього вніс код однієї з африканських держав. Проте, стеження за шефом американської дипломатії все одно велося, через прослуховування інших телефонів у Держдепартаменті США.

Як повідомляв Укрінформ, ще у середині жовтня минулого року розгорівся скандал, коли стало відомо, що BND упродовж багатьох років використовувала для прослуховування європейських (включаючи канцлера Ангелу Меркель) і американських політиків не лише селекторні коди Агентства національної безпеки США (NSA), але і власні. Що, мабуть, не було передбачено договором про співпрацю. З іншого боку, станція прослуховування BND у Бад-Айблінгу роками незаконно використовувалася для шпигунства NSA проти європейських країн. З 2002 року по 2013-ій було прослухано 690 тисяч телефонних номерів, проглянуто повідомлення по 7,8 мільйона IP-ключових слів. Практику було припинено лише восени 2013 року після гучних викриттів Едварда Сноудена.

Розслідуванням діяльності Агентства національної безпеки США в Європі, яке, імовірно, займалося промисловим шпигунством і стежило за політиками за допомогою німецької розвідки, зараз займається спеціальна комісія бундестагу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-