Brexit: Олланд не зміг переконати Кемерона

Brexit: Олланд не зміг переконати Кемерона

Ексклюзив
Укрінформ
Зустріч президента Франції Франсуа Олланда та прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона у Єлисейському палаці не усунула розбіжності між Парижем та Лондоном щодо питання про вихід Британії зі складу ЄС.

Про це власному кореспонденту повідомив представник Єлисейського палацу.

"Франція прагнула домовленостей, щоб уникнути Brexit (виходу Великої Британії з ЄС), але розбіжності залишилися, потрібно буде, як і раніше, працювати над їхнім усуненням, особливо щодо управління економікою", - зазначив співрозмовник агентства, говорячи про результати переговорів після несподіваного візиту Кемерона до Парижа.

За його словами, водночас лідери двох країн погодилися з тим, що "попередні домовленості, які будуть представлені Європейською Радою, можуть забезпечити хорошу основу для досягнення угоди на саміті", що відбудеться в Брюсселі цього тижня.

Раніше прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс підтвердив наявність ризиків "незворотних процесів" у ЄС, які можуть підштовхнути Велику Британію до виходу з ЄС. У Парижі вважають, що немає підстав змінювати європейські угоди відповідно до вимог Лондона. "Не прийнятним є підривати основи європейських зобов'язань", - заявив кілька днів тому Олланд.

За кілька годин до візиту Кемерона Париж також відвідав президент Європейської Ради Дональд Туск, який вже у Бухаресті заявив, що для ЄС настав "критичний момент". "Ризик виникнення "епідемії" ("ланцюгової реакції" по виходу з ЄС) реальний. Ми повинні почати слухати аргументи інших більше, ніж наші власні", - підкреслив він у ході європейського турне на захист своїх пропозицій задля уникнення Brexit. На його думку, попередні домовленості мають задовольнити британські претензії та дозволити уникнути виходу країни з ЄС, але питання мігрантів та політичного суверенітету залишаються відкритими. Єврокомісія пропонує Великій Британії компромісне рішення: передбачити можливість замороження соцвиплат для мігрантів з інших країн ЄС у випадку переобтяження чи надмірного використання послуг соціальних служб. На цю пропозицію Єврокомісія мала б погодитися після проведення референдуму у Великій Британії щодо збереження членства в ЄС. Дональд Туск після візиту до Парижа і Бухареста перед самітом у Брюсселі має намір відвідати ще Афіни, Прагу і Берлін.

Візит Кемерона до Парижа відбувся після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель минулої п'ятниці.

Інтенсивні дипломатичні консультації щодо можливого виходу Британії з ЄС тривають упродовж кількох тижнів. Їхнім апогеєм має стати вирішальний саміт Євросоюзу, який заплановано на кінець тижня.

Фото: today.mn

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-