Програма

Програма "Східне партнерство" провалилася – голова МЗС Польщі

Укрінформ
Програма "Східне партнерство" зазнала фіаско, оскільки не давала Україні та іншим країнам перспективи членства в Європейському союзі.

"Переконання, що хорошу східну політику можна вести через ЄС, є міфом", - заявив очільник Міністерства закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, відповідаючи на питання і опозиційних депутатів у Сеймі, пише ZN.ua.

Дипломат вважає, що "Східне партнерство" не заслуговує високої оцінки, оскільки програма не надавала можливості країнам, у неї включеним – Україні, Білорусі, Молдові, Вірменії, Грузії та Азербайджану – шанс на вступ до ЄС. В рамках програми, зазначив Ващиковський, зазначені країни могли задовольнятися лише роллю буферної зони між Російською Федерацією та ЄС.

"Ми відкинули цю концепцію як неправильну. Вона створювала для цих країн ілюзію, але не створювало перспективи членства в Євросоюзі. Політика, прийнята попереднім урядом закінчилася катастрофою, оскільки Євромайдан поставив її під питання", - заявив він. "Східне партнерство - це німецька концепція європейської східної політики, яка пропонувалася уряду партії Право і справедливість ще в 2006-2007 роках під назвою European Neighbourhood Policy Plus...Цей факт ще кілька місяців тому публічно визнав тодішній єврокомісар з питань розширення Ферхойґен", - підкреслив глава МЗС Польщі.

Як відомо, раніше президент Петро Порошенко сказав, що Україна буде мати перспективу членства в Європейському Союзі через шість років "або трохи більше". Натомість в Євросоюзі вважають, що в найближчі п'ять років жоден партнер ЄС не буде готовий до членства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-