Мінфін РФ вирішує, які вклади росіян банки зможуть забрати собі

Мінфін РФ вирішує, які вклади росіян банки зможуть забрати собі

Укрінформ
Великі вклади приватних осіб можуть бути примусово конвертовані в капітал проблемних банків, заявив заступник міністра фінансів РФ.

За словами Олексія Моісєєева, великі депозити — розміром від 100 млн руб. — приватних осіб можуть бути примусово конвертовані в капітал проблемних банків для їх фінансового оздоровлення в рамках нового для російських банків механізму bail-in (примусова конвертація вимог кредиторів третьої черги в субординовані позики або статутний капітал банку).

«По суті економічної діяльності фізособи з такими великими внесками не відрізняються від юридичних», — цитує слова чиновника ТАСС.

Моісєєв пояснив РБК, що поки ця ідея обговорюється в рамках внутрівідомчого дискусії в Мінфіні. «Поки немає точного розуміння про яку граничну суму вкладу йдеться, чи буде це мільярд або 100 млн руб.», — додав він.

В даний час механізм bail-in не передбачений російським законодавством, однак дискусія про те, щоб таким чином закривати «дірки» проблемних банків ведеться c 2015 р. Особливо актуальною тема вона стала на тлі зростання витрат Агентства по страхуванню внесків (АСВ) на санацію проблемних банків і на виплати вкладникам банків з відкликаною ліцензією. У грудні АСВ звернулося до Центробанку РФ з проханням додатково виділити 140 млрд. крб. для фінансування виплат відшкодувань за вкладами. У 2015 році ЦБ позбавив ліцензій понад 60 кредитних організацій. Лише у Внєшпробанку, ліцензію якого регулятор відкликав в січні 2015 р., розмір «дірки» за даними ЦБ перевищив 187 млрд. руб.

За оцінками глави Сберанка РФ Германа Грефа, в 2016 році втратити ліцензію можуть ще близько 10% російських банків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-