Варшава назвала умови відновлення контактів з Москвою

Варшава назвала умови відновлення контактів з Москвою

Укрінформ
Польща не проти відновлення повноцінної роботи Ради НАТО-Росія, але ставить умову: темами переговорів на цьому майданчику має також бути анексія Криму і ситуація на Донбасі.

Про це в п’ятницю під час виступу в Сеймі із завданнями закордонної політики Польщі в 2016 році заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує кореспондент Укрінформу у Польщі.

"Ми (Польща – ред.) не проти відновлення роботи Ради НАТО-Росія за умови, якщо однією з тем розмов під час засідань буде кримське питання і війна на Сході України", - наголосив Ващиковський.

У виступі він зауважив, що сьогодні найбільше побоювань у Польщі викликає позиція Росії, яка здійснює агресивні дії стосовно своїх сусідів, продовжує зміцнювати військовий потенціал, широко використовуючи пропаганду.

За словами Ващиковського, НАТО має бути здатним для відлякування агресора, а тому має проявити рішучість щодо зміцнення східного флангу Альянсу. Практичні рішення щодо розташування на сході НАТО нової військової інфраструктури, на думку Ващиковського, має бути прийняті під час саміту НАТО 8-9 липня у Варшаві.

У цьому контексті він також зауважив, що Польща виступає за політику "відкритих дверей" до НАТО для країн, які висловлять бажання і будуть готовими для членства в організації.

Як підкреслив глава МЗС Польщі, відновлення нормальних контактів Варшави з Москвою можливе лише за умови виконання "трьох жестів" з російської сторони: надання допомоги у з’ясуванні причин Смоленської катастрофи, повернення Польщі розбитого літака екс-президента Леха Качинського та передачі Польщі документів щодо Катинської справи.

Як відомо, на початку 2014 року, після того як Росія окупувала та анексувала Крим, Альянс прийняв рішення призупинити все практичне співробітництво з Росією. Водночас було вирішено залишити в дії єдиний канал комунікації для продовження політичного тиску на РФ з метою змушення її до повернення в межі міжнародного права – Раду НАТО-Росія на рівні послів. Після цього НАТО вже проводила засідання Ради НАТО-Росія для доведення російській стороні єдиної позиції союзників щодо протиправних дій Кремля в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-