У Молдові можуть повернути всенародні вибори президента

У Молдові можуть повернути всенародні вибори президента

Укрінформ
В парламент Молдови буде представлена законодавча ініціатива про проведення конституційного референдуму щодо зміни процедури обрання президента й повернення до всенародних виборів глави держави прямим і відкритим голосуванням.

Про це на брифінгу у Кишиневі заявив спікер парламенту Андріан Канду, повідомляє власний  кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Я хотів обговорити сьогодні з лідерами акцій протестів і повідомити їх, що у результаті обговорення їхніх вимог з парламентською коаліцією було прийнято рішення про організацію конституційного референдуму щодо повернення до процедури всенародного обрання президента», - зазначив спікер.

Він підкреслив, що найближчим часом відповідна законодавча ініціатива буде запропонована парламентарям для обговорення.

Напередодні організатори протестів - лідер «Громадянської платформи «Гідність і правда», керівники Партії соціалістів і «Нашої партії» відкинули запрошення спікера про зустріч.

Нагадаємо, що серед головних вимог протестувальників у Кишиневі - відставка уряду, оголошення дострокових парламентських виборів і перехід до всенародних виборів президента.

Нині президента обирає парламент (процедуру було змінено у 2000 році). Для обрання глави держави потрібні голоси 61 (з 101) депутата парламенту. З цієї причини, в 2012 році, через політичні розбіжності між депутатами й нестачу голосів, спалахнула політична криза, що тривала близько півтора року.

Мандат чинного президента Молдови Ніколае Тімофті завершується у березні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-