Росія рветься у ПАРЄ за будь-яку ціну - джерело

Росія рветься у ПАРЄ за будь-яку ціну - джерело

Ексклюзив
Укрінформ
На тлі ультиматумів Росії щодо участі її офіційної делегації у січневій сесії ПАРЄ та можливого припинення членства у Раді Європи, Москва активно лобіює повернення собі повноважень у цій європейській інституції, використовуючи протиріччя між країнами, проросійських лобістів і навіть окремих представників секретаріату РЄ.

Про це власному кореспонденту Укрінформу розповіло джерело в ПАРЄ.

"Москва не лише шантажує публічно Раду Європи, а й активно діє за лаштунками сесійних засідань ПАРЄ. Проросійські парламентарії та окремі члени секретаріату сприяють підготовці основи для повернення російської делегації до Асамблеї", - зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, тактично у рамках сесії планувалося ухвалити проект резолюції (зареєстрованої ще на початку минулого року керівником російської делегації в ПАРЄ Олексієм Пушковим) щодо уведення санкцій проти парламентаріїв, членів Асамблеї.

"Пушков зареєстрував проект резолюції одразу після накладення санкцій проти російської делегації, яку підтримали усі лідери політичних груп ПАРЄ. Проект фактично засуджує будь-які санкції проти парламентаріїв, як загрозу парламентської демократії", - зазначив він, додавши, що цей проект обговорювався на останніх засіданнях Бюро ПАРЄ та її комітетів.

І хоча на засіданнях регламентного та політичного комітетів ПАРЄ українська, грузинська та інші делегації наполягали на тому, що російські парламентарі скоїли міжнародний злочин, ухваливши на законодавчому рівні анексію Криму, текст проекту резолюції не зазнав значних змін.

"Тому існує вірогідність, що у кінці січня резолюцію буде ухвалено прямим голосуванням у залі засідань. Окремі формулювання положень цього документу, попри незгоду окремих членів, носять досить неконкретні й обтічні формулювання", - зауважив співрозмовник агентства.

На його думку, у випадку схвалення проекту резолюції, може бути створено підставу для повернення російської делегації в ПАРЄ. За проект голосуватимуть у вівторок, 26 січня, на другий день зимової сесії, а питання щодо повернення повноважень російської делегації обговорюватимуться 27 або 28 січня 2016 року. За даними джерела, "проштовхування" проекту "потрібної резолюції" лобіюється на рівні секретаріату РЄ. "За попередніми даними, за проект резолюції виступає переважна кількість делегацій Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії", - сказав співрозмовник, додавши, що у випадку ухвалення "резолюції Пушкова" шлях до зняття санкцій з російської делегації буде відкрито. Втім, на його думку, 100% впевненості у такому розвитку ситуації немає, усе вирішуватиметься у ході сесії.

Співрозмовник також додав, що Росія шантажує Раду Європи припиненням фінансування на третину. Разом з тим, за його словами, представники української делегації виступили з ініціативою відмовитися від фінансування проектів РЄ в Україні (кошторисом заплановано 45 млн євро). На думку представників української делегації, у випадку відмови фінансування Росією Ради Європи, Україна могла би відмовитися від частини коштів або скорочення кількості проектів.

З іншого боку, продовжив співрозмовник, парламентарії чітко усвідомлюють, що відновлення повноважень російської делегації боляче вдарить по іміджу ПАРЄ. "Це створить прецедент, коли будь-яка делегація постійно дорікатиме РЄ за її високі вимоги щодо парламентаризму і киватиме на той факт, що ПАРЄ проголосувала за резолюцію, яка повернула країну до асамблеї попри її анексію території країни-члена, не говорячи вже про підтримку сепаратистів", - сказало джерело.

Разом з тим, додав представник ПАРЄ, більшість парламентаріїв європейських держав зв’язані зобов’язаннями перед електоратом, а тому передусім дбатимуть про національні інтереси. А електорат більше хвилюють теракти у країні та міграційна криза. Тому не виключено, що голосування таки відбудеться з позитивним результатом.

Частково логіку таких дій підтверджують представники російської делегації. Зокрема, її голова та керівник комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков. За його словами, російська делегація може повернутися в ПАРЄ тоді, коли будуть "серйозні перспективи її повноцінної і рівноправної участі у  роботі цієї організації". В іншому випадку, делегація бойкотуватиме участь у роботі Асамблеї на січневій сесії.

Раніше повідомлялося, що депутатам Держдуми, які представляють РФ у ПАРЄ, слід очікувати на холодний прийом, який їм готують деякі колеги по асамблеї під час відкриття зимової сесії, яка розпочнеться 25 січня в Страсбурзі.

Фото: blognews.am

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-