У Молдові призначили чергового кандидата на посаду прем'єра

У Молдові призначили чергового кандидата на посаду прем'єра

Укрінформ
Президент Молдови Ніколає Тімофті підписав указ про призначення кандидатом на посаду прем'єр-міністра генерального секретаря президентської адміністрації Іона Педурару.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Моє рішення призначити кандидатом на пост прем'єра пана Іона Педурару обумовлено тим, що парламентська коаліція не набрала необхідного для затвердження прем'єра кількості мандатів: із заявлених раніше 56 депутатів від коаліції сім чоловік відкликали свої підписи. Тому я і був змушений вимагати від парламентаріїв підтвердити свої підписи під петицією про висунення попереднього кандидата (бізнесмена Влада Плахотнюка - ред.)», - заявив Тімофті.

Президент висловив сподівання, що парламентарії проголосують за уряд Іона Педурару і найближчим часом Кабмін зможе почати повноцінну діяльність. При цьому Тімофті не виключає і варіант дострокових парламентських виборів, «вкрай небажаний для країни».

В середині дев'яностих років Педурару був міністром юстиції Молдови у складі урядів Іона Чубука і Іона Стурзи в 1998-1999 роках. З 2012 року - генеральний секретар адміністрації президента Молдови.

Раніше парламентська коаліція (56 депутатів з 101) висунула на цю посаду першого віце-голови Демократичної партії, бізнесмена Влада Плахотнюка, однак президент відхилив цю кандидатуру.

Тепер, згідно з Конституцією, протягом 15 днів кандидат зобов'язаний представити парламенту для затвердження номінальний склад Кабінету міністрів і урядову програму діяльності до 2018 року, а також заручитися підтримкою як мінімум 51 (з 101) депутата парламенту.

Як раніше повідомляв Укрінформ, урядова криза в Молдові спалахнула 29 жовтня минулого року після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрільця. Це призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Кандидатом у прем'єри 21 грудня минулого року був призначений колишній глава уряду, бізнесмен Іон Стурза, однак парламент проігнорував цю пропозицію, оскільки засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Крайній термін затвердження уряду - 29 січня нинішнього року. Якщо кандидатура Іона Педурару не буде затверджена, то президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-