Офіційно: слова президента Туреччини про Гітлера було перекручено

Офіційно: слова президента Туреччини про Гітлера було перекручено

Укрінформ
Коментар президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана щодо системи державної влади гітлерівської Німеччини був неправильно розтлумачений, оскільки він не наводив його, як приклад ефективної президентської форми правління.

На цьому наголосили у адміністрації президента Туреччини, передає Reuters.

«Метафора Ердогана щодо гітлерівської Німеччини була перекручена деякими ЗМІ та використана у протилежному значенні», - повідомили у адміністрації.

Reuters нагадує, що після повернення із Саудівської Аравії президент Туреччини на запитання про те, чи можлива у Туреччині сильна президентська влада при збереженні унітарної структури держави відповів: «У світі вже є приклади подібного. Це можна побачити у гітлерівській Німеччині. Є й пізніші приклади у різних країнах».

У адміністрації президента запевняють, що Ердоган хотів показати, нібито президент як голова виконавчої влади може існувати й в унітарній державі, а також, що ні президентська, ні парламентська форми правління не є гарантованими запобіжниками від зловживань влади. «Якщо системою зловживають, це може призвести до жахливих наслідків, як це трапилося у гітлерівській Німеччині. Важливо прагнути до чесного управління на службі народу», - наголосили у адміністрації президента.

Reuters додає, що Ердоган та його партія, яка нині перебуває при владі, прагне переписати турецьку конституцію, змінивши церемоніальну роль президента на голову виконавчої гілки влади. Опозиція загалом погоджується із необхідністю внести зміни до Основного закону, написаного після військового перевороту 1980 року, але вбачає великі ризики у надмірній концентрації влади в руках одного авторитарного лідера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-