Молдова: кандидат у прем'єри заговорив про дострокові вибори

Молдова: кандидат у прем'єри заговорив про дострокові вибори

Укрінформ
Призначений президентом кандидат у прем'єр-міністри Молдови Йон Стурза не виключає, що дострокові парламентські вибори можуть відбутися або наприкінці січня, або навесні 2016 року.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Гадаю, що в найближчі три місяці ми увійдемо у виборчу кампанію. Не виключаю, що це може статися і наприкінці січня. Я зустрічався із зарубіжними дипломатами, і вони не розглядають вибори як загрозу для Республіки Молдова», - зазначив Стурза.

За його словами, якщо парламентарії не затвердять його кандидатуру на пост прем'єра, він планує залишитися в політиці і створити власний політичний проект.

Щодо майбутнього голосування в парламенті, яке пройде 4 січня, Стурза підкреслив, що він заручився підтримкою ліберал-демократів, лібералів і групи Європейської Народної партії (загалом 39 депутатів), проте Демократична партія відмовилася від зустрічі з ним.

Нагадаємо, 21 грудня 2015 року президент Ніколає Тімофті підписав указ про призначення кандидатом у прем'єр-міністри колишнього главу Кабінету міністрів, нині бізнесмена Йона Стурзи. Кандидат зобов'язаний впродовж 15 днів (до 4 січня) представити парламенту новий склад Кабміну і програму діяльності уряду.

Для затвердження уряду потрібен 51 депутатський голос (у парламенті Молдови 101 депутат).

Згідно з Конституцією Молдови, у разі провалу голосування в першому турі, президент має право висунути іншого кандидата або повторно запропонувати кандидатуру Стурзи. Якщо ж і в другому турі уряд не буде затверджено, президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Урядова криза в Молдові почалася минулоріч 29 жовтня після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрільця. Це призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Фото: allmoldova.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-