У Саудівській Аравії з'явилася перша в історії жінка-депутат

У Саудівській Аравії з'явилася перша в історії жінка-депутат

Укрінформ
У Саудівській Аравії уперше в історії обрали депутатом жінку.

Про це повідомляє ВВС Україна

"Уперше в історії Саудівської Аравії жінку обрали депутатом місцевої ради. Виборча комісія королівства оголосила, що в результаті суботніх муніципальних виборів Салма бінт Хізаб аль-Отейбі отримала мандат у провінції Мекка", - йдеться у повідомленні.

Ці вибори були першими в історії Саудівської Аравії, в яких могли брати участь жінки – і як виборці, і як кандидатки. Остаточні результати виборів оголосять пізніше в неділю.

Як зазначається в повідомленні, загалом для участі у виборах зареєстрували 978 кандидаток. Чоловіків брало участь у кампанії значно більше - 5938. У списках виборців зареєструвалося близько 130 тисяч жінок та 1,35 млн чоловіків.

Через чинні в Саудівській Аравії суворі правила сегрегації статей жінки під час кампанії могли виступати, лише перебуваючи за спеціальною перегородкою. Інший варіант – їх повинні були представляти чоловіки.

Вибори самі по собі є рідкісною подією в Саудівській Аравії. Нинішня кампанія - лише третя в історії королівства. У період з 1965 по 2005 рік вибори там не проводилися взагалі.

Рішення дозволити жінкам брати участь у виборах ухвалив нині покійний король Абдалла в 2011 році.

Оголошуючи про реформи, він заявив, що жінки в Саудівській Аравії продемонстрували, що можуть висловлювати вірні думки та поради.

У 2013 році він призначив 30 жінок у консультативну асамблею Меджліс аш-Шура. Іншим декретом було встановлено, що жінки відтепер повинні складати щонайменше одну п'яту частину ради з 150 чоловік.

На виборах мають обрати 2100 членів муніципальних рад. Ще 1050 осіб призначаються до їхнього складу за схваленням короля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-