У Парижі ухвалили кліматичну угоду на заміну Кіотському протоколу

У Парижі ухвалили кліматичну угоду на заміну Кіотському протоколу

Укрінформ
Представники 195-ти країн світу дійшли згоди та затвердили положення нової рамкової конвенції щодо змін клімату так званих Паризьких домовленостей, що набере чинності з 2020 року.

Текст рамкової угоди міститься на 23 сторінках і разом з додатками складає документ з 42 аркушів. Він передбачає, зокрема обмеження глобального потепління на рівні 1,5 - 2 градусів Цельсія та інші заходи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Світові лідери дійшли згоди щодо нової довгострокової кліматичної угоди. Угоду ухвалено", - заявив головуючий на Паризькій кліматичній конференції міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

Нова рамкова конвенція встановлює довгострокові глобальні цілі, яких країни-підписанти повинні дотримуватися. Зокрема, за словами голови офіційної делегації України, заступника міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць, це не перевищення атмосферної температури на 2°C і докладання усіх можливих зусиль, щоб обмежити підвищення температури до 1,5°C. «На цьому особливо наполягали острівні держави, оскільки підняття рівня Світового океану є критичним для їхнього існування», - сказала вона.

Положення нової конвенції передбачають технічну допомогу країнам, що розвиваються, у розмірі щонайменше 100 млдр дол. США на рік для боротьби зі змінами клімату.

Нагадаємо, що Паризьку кліматичну конференцію, яка повинна була завершитися 11 грудня, продовжили на один день через потребу остаточного узгодження положень угоди. Паризькі домовленості наберуть чинності з 2020 року і замінять ухвалений у 1997 році Кіотський протокол.

Фото: Comité de Paris COP21

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-