Словом року у Німеччині стало «біженці»

Словом року у Німеччині стало «біженці»

Укрінформ
Словом 2015 року в Німеччині визнаний іменник «біженці» - Fluechtlinge.

Про це 11 грудня оголосило журі конкурсу, який проводило Товариство німецької мови, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Це іменник позначає не лише домінуючу тему року, але і цікаве з лінгвістичної точки зору», - пояснює свій вибір журі.

Утворено слово з дієслова «втекти» і суфікса -ling (який часто використовується для позначенния «осіб, що відрізняються характерними властивостями»). Це звучить, як правило, зневажливо, оскільки виникають асоціації з такими словами як «загарбник», «вискочка» або «дешевий письменник», які в німецькій мові також утворені за допомогою того ж суфікса (Eindringling, Emporkоmmling, Schreiberling). З іншого боку, в мові є немало слів, які з тим же суфіксом мають вельми позитивну конотацію. Тому, щоб нікого не образити, останнім часом все частіше як альтернатива вживається варіація слова Gefluechteten (що «впускаються» або «втікачі»).

Друге місце зайняв французький вислів «Je suis Charlie», на третьому місці - «Grexit» (це про можливе виключення Греції з єврозони).

А замикає топ-10 – знамените вислів канцлера Ангели Меркель «Ми впораємося!» («Wir schaffen das!») - також про біженців.

Фото: swr.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-