Берлін на поки не буде координувати дії з РФ у Сирії - Штайнмайєр

Берлін на поки не буде координувати дії з РФ у Сирії - Штайнмайєр

Укрінформ
Антитерористична коаліція і Росія нині фактично не координують свої дії, і зробити це можна буде лише в тому випадку, якщо сторони визначаться з тим, проти кого ж вони воюють.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр в ефірі телеканалу ARD, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі немає координації і немає співпраці у вузькому сенсі, є лише так звані переговори з деконфліктизації", - констатував Штайнмайєр.

За його словами, це означає, що американці та інші, хто здійснює повітряні атаки, лише обговорюють з росіянами, хто і де літає, з тим, щоб не перетнутися в повітряному просторі Сирії. Міністр зауважив, що Німеччина після відправки в регіон своїх літаків-розвідників має намір узгоджувати з Росією райони польотів, проте планів більш тісної координації поки що немає.

Чи складеться співпраця надалі - "залежатиме також і від того, як Росія поведеться на Віденських переговорах", - додав Штайнмайєр.

Одне з основних завдань зараз Німеччина бачить у тому, щоб переконати опозицію ввести хоч би "обмежене перемир'я" з тим, щоб вона і урядові війська перестали "знищувати один одного, коли війна проти ІДІЛ, по суті, взагалі не ведеться". Це питання обговорюватиметься, зокрема, 10 грудня в Ер-Ріяді.

"І тут на арену виходить Асад. Від нього залежить, чи готовий він брати участь у вирішенні проблеми або продовжувати боротися з опозицією", - сказав Штайнмайєр. Він висловив сумнів в тому, що сирійський президент піде на це добровільно і надію - на те, що Росія і Іран використають свій вплив на цю людину.

"Починаючи такі політичні процеси, ніколи не можна гарантувати їх успіху. Але вже те, що сторони вперше збираються за одним столом після стількох років кривавої війни, є маленьким променем надії в цій трагедії", - підкреслив керівник німецького зовнішньополітичного відомства.

Він повторив, що сирійський конфлікт не можна вирішити воєнним шляхом, треба політичне рішення. А доти, поки воно не знайдене, "ми всі разом зобов'язані не допустити подальшого розширення області, підконтрольної "ІДІЛ" і "Джебхат ан-Нусра", - заявив німецький міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-