Політика Путіна годиться лише для підручника помилок - російський експерт

Політика Путіна годиться лише для підручника помилок - російський експерт

Укрінформ
Політика Президента Росії Володимира Путіна настільки недалекоглядна, що всі його останні кроки дають лише негативні наслідки: Крим залишився без світла, операція в Сирії призвела до того, що на кордоні з Туреччиною був збитий російський літак, а відносини Москви і Анкари загострилися.

Про це заявив в ефірі "Радіо Свобода" дослідник глобальних соціально-політичних процесів, почесний професор Центру стратегічних досліджень імені Джорджа Маршалла в Німеччині Олександр Гарін.

"Якщо ви викладаєте курс історії, курс стратегії, то вся його поведінка (Путіна - ред.) останніх років - просто підручник помилок! Чого не треба робити. Якщо подивитися результати його зовнішньополітичної стратегії, то по всьому периметру Росії друзі зникли. Всі дивіденди кінця холодної війни, коли Захід знизив свої військові витрати, прибрав із Західної Європи збройні сили, які свого часу протистояли радянській армії, - все це тепер дорівнює нулю. Нарешті, з Сирією - кинутися туди, в ситуації громадянської війни, з принциповим підходом "я не роблю різниці між сунітами і шиїтами", тобто "я йду в складну ситуацію, але не збираюся нічого з'ясовувати, мені головне - начальник там правий, я за начальника", і ще при цьому додати, що на цьому фундаменті він побудує коаліцію проти "Ісламської держави", - це все рясніє таким примітивізмом, який не може не породити зворотню реакцію", - зазначив він.

Експерт переконаний, що Путін не розуміє, як влаштований сучасний світ.

"Путін, за своєю освітою в КДБ, - фахівець з теорії змов. Ось він сам робить змови, і таким він бачить світ. А відсутність інтелектуального капіталу веде назад, відновлює 19-е століття - "православ'я, самодержавство, народність", тільки у версії "суверенна демократія", "наші" і "начальник від Бога", якого, отже, не можна критикувати", - вважає Гарін.

За його словами, поведінку Путіна на Заході сприймають як дуже дивну.

"Якщо ваш співрозмовник через день заперечує те, що говорив до цього, то ви будете, звичайно, брати його до уваги, але вже на іншій основі. А між тим супротивники, яких він створює, все-таки намагаються дотримуватися певних логічних принципів, вони домовляються між собою. У 19-му столітті було правило: якщо ти намагаєшся бути державою, яка ігнорує всіх інших, через деякий час ти отримуєш проти себе коаліцію. Ось туди ми й пливемо", - резюмував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-