Десять країн ЄС - проти

Десять країн ЄС - проти "Північного потоку-2"

Укрінформ
Будівництво газопроводу "Північний потік-2" йде урозріз з інтересами Європейського Союзу.

Про це йдеться у листі, з яким звернулися до Єврокомісії уряди десяти європейських країн, повідомляє Reuters.

"Розширення "Північного потоку" для постачання збільшених обсягів газу прямо в Німеччину може мати серйозні наслідки для Києва та країн ЄС", - наголошується в листі.

Під листом підписалися уряди Болгарії, Чехії, Естонії, Греції, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини. Країни також підкреслили, що проект має пройти ретельну перевірку, та закликали до дискусії наступного місяця на саміті ЄС.

Автори додали, що збереження маршруту транспортування через територію України відповідає стратегічним інтересам ЄС.

"Збереження маршруту транспортування через територію України є стратегічним інтересом ЄС у цілому, а не лише з погляду енергетичної безпеки, а також слгуватиме зміцненню стабільності у східноєвропейському регіоні", - наголошується в листі.

Як відомо, Європейська комісія хоче зменшити залежність від Росії, яка поставляє близько третини своєї енергії.

В Єврокомісії вже зазначили, що розширення "Північного потоку" ретельно перевірять на відповідність законодавству ЄС і що його пріоритетом є диверсифікація постачальників зі збереження за Україною статусу транзитної держави.

Нагадаємо, що 4 вересня Газпром підписав з європейськими компаніями акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2» до Німеччини в обхід України.

Крім російського монополіста, який володітиме контрольним пакетом, у проект увійшли німецький E.On і Wintershall, австрійська OMV і британсько-голландська Shell, у яких по 10%, а також французька Engie - 9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-