ЗМІ: Якщо Росія розкручуватиме тему

ЗМІ: Якщо Росія розкручуватиме тему "українських ПЗРК" в Сирії, їй доведеться допитати Януковича

Укрінформ
Зенітні комплекси, які, згідно з повідомленнями ЗМІ, нібито поставлялися до Сирії з території України, з'явилися у бойовиків ще в лютому 2013 року.

Про це пише Новая газета.

Як нагадує ресурс, у Кувейті викрили і заарештували учасників терористичної організації ІД. Глава кувейтського осередку на першому ж допиті, деталі якого просочилися в пресу, розповів про екстремістську мережу, що займається фінансуванням і постачанням озброєнь терористичному інтернаціоналу в Сирії. Зокрема, він розповів про закупівлю китайських переносних зенітно-ракетних комплексів FN-6 Manpads (ПЗРК). При цьому ЗМІ, посилаючись на МВС Кувейту, писали, що зброя нібито купувалася в Україні, морським шляхом доправлялася до Туреччини, а звідти переправлялася на територію Сирії.

Проте, пише НГ, Китай офіційно постачає ці ПЗРК в Пакистан, Малайзію, Камбоджу, Судан і Перу. А ось України серед імпортерів FN-6 Manpads немає, зазначається у публікації.

При цьому ПЗРК FN-6 Manpads досить сучасна зброя, розроблена Шанхайською академією космічних технологій, її вперше показали публіці у 2000 році. Тому обґрунтувати цю сумнівну теорію тим, що Україна "перепродує" озброєнням, що залишилося з часів СРСР, не випадає.

Однак, якщо припустити, що у словах заарештованого в Кувейті екстреміста є частинка правди, то у цьому зв'язку постає ряд запитань. Наприклад, яким шляхом зброя переправлялося з Китаю в Україну (адже купівля зброї у китайців, виходить, була негласною), а головне - хто з українських політиків міг бути причетний до купівлі китайських ПЗРК і перепродажу їх терористам з ІД?

"Ті, хто здійняв інформаційну хвилю про причетність України до поставок озброєння ІД, чомусь забувають, коли китайські ПЗРК опинилися у терористів. А це добре відомо. У лютому 2013 року був збитий вертоліт урядових військ на півночі провінції Алеппо. Незабаром бойовики поширили відео про те, як і з якої зброї він був збитий. Експерти впізнали на відео китайський ПЗРК FN-6 Manpads", - йдеться у публікації.

Таким чином, виходить, що китайське зброя була у бойовиків ще на початку 2013 року. "І якщо координатор кувейтського осередку ІД не бреше, значить, до постачання ІД озброєнням причетні українці, які обіймали ключові посади у своїй країні на початку 2013 року. Можливо, прояснити ситуацію міг би Віктор Янукович, який у 2013 році був повноцінним президентом країни і цілком може знати, як з Китаю в Україну потрапили ПЗРК FN-6 Manpads", - пише автор.

Тим часом в Укроборонпромі категорично спростували інформацію про нібито причетність України до постачання китайських ПЗРК ісламістам.

Фото: chinamil.com.cn

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-