«Піротехніки» з Бухареста. Пожежа в клубі розгорається в революцію?

«Піротехніки» з Бухареста. Пожежа в клубі розгорається в революцію?

Укрінформ
Румуни вийшли на вулиці, прагнучи звільнити країну від хабарників

10 днів тому в Бухаресті сталася трагедія, що ввергла в заціпеніння всю країну. В одному з нічних клубів румунської столиці спалахнула пожежа, у вогні якої живцем згоріли 27 осіб. Серед загиблих - двоє неповнолітніх дітей, п'ятеро залишилися сиротами: їхні батьки загинули. Близько 200 отримали опіки різного ступеня тяжкості. Пізніше від отриманих ран у лікарнях померли ще 5 осіб. За словами лікарів, кількість жертв нічної пожежі може подвоїтися: життя понад 30 потерпілих, у буквальному сенсі слова, висить на волосині.

«КЛУБ СМЕРТІ»

У Румунії вже охрестили місце трагедії «клубом смерті». Щоб зрозуміти всю трагічність події, достатньо уявити переповнені в «години пік» маршрутку чи автобус, коли один необережний рух водія неминуче веде до масштабної катастрофи з людськими жертвами. Саме це відбулося в клубі «Колектив»: згідно з документами, місткість розважального закладу не мала перевищувати 100 осіб, а на момент виникнення пожежі клуб був «набитий битком»: там перебувало понад 400 осіб. Слухали рок-концерт. Що це? Гримуча суміш із жадібності і бажання легко «зрубати капусту» або ж корумпованість та безвідповідальність тих, хто винен у трагедії?

Звичайно, порушено кримінальну справу, заарештовано на 30 діб трьох головних акціонерів Бухарестського клубу, справою зацікавилося національне управління по боротьбі з корупцією, у всій країні почалися фронтальні перевірки всіх розважальних закладів. Ось уже воістину, «поки грім не вдарить...»

Корупційний «шлейф» тягнеться за Віктором Понта давно

Грім грянув вельми розкотистий. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці за кілька днів після трагедії з вимогами покарати винних і подати у відставку керівництву країни. Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта і керівник однієї зі столичних претур (в Україні - райдержадміністрація) подали у відставку. Доречно нагадати у зв'язку з цим, що президент Румунії Клаус Йоханніс ще декілька місяців тому зажадав від прем'єра піти у відставку, оскільки Понта став фігурантом однієї з кримінальних справ за відмивання грошей. Однак прем'єр тоді знехтував вимогою глави держави. Можливо, саме тому президент із прикрістю назвав його рішення дещо запізнілим, з гіркотою підкресливши: «На жаль, треба було, щоб загинули десятки ні в чому не винних людей, щоб прем'єр усвідомив необхідність своєї відставки».

Корупційний «шлейф» тягнеться за колишнім керівником соціал-демократів Віктором Понта давно. У 2012 році він був замішаний у гучному скандалі з плагіатом своєї докторської дисертації. Але тоді його партійним сподвижникам вдалося «відмазати» шефа від неминучої, здавалося б, відставки. Пізніше декілька разів йому вдалося уникнути «вотуму недовіри». Трагедія в Бухарестському «клубі смерті» виявилася останньою краплею...

З ЕСКОРТОМ У СВОЇХ СПРАВАХ

Тим не менш, відставка румун не задовольнила. Буквально на другий день після трагедії у Бухаресті та інших містах Румунії акції протесту продовжилися. Організатори вже охрестили мітинги Революцією, висловлюючи солідарність і співчуття рідним загиблих і постраждалих.

Румуни вимагають не просто відставок, а системних змін у румунському суспільстві

Вийшовши на вулиці, румуни вимагають не просто відставок, а системних змін у румунському суспільстві. Маніфестанти наполягають на повній зміні політичного класу, притягненні до кримінальної відповідальності корумпованих чиновників і депутатів, знятті імунітету з парламентаріїв, скороченні кількості депутатів з 488 до 300, конфіскації майна всіх корумпованих чиновників і збільшенні бюджетних асигнувань на охорону здоров'я та освіту. Учасники протестного руху вимагають також позбавити чиновників пільг, у тому числі використання поліцейських ескортів.

За останніми даними, один із румунських віце-прем'єрів, ставленик соціал-демократів Габріель Опря, їздив Бухарестом з ескортом більшим, ніж сам президент країни. Під час одного з «вояжів» із невстановлених наразі причин загинув один з поліцейських ескорту. У ЗМІ з'явилася інформація, що прокуратура має докази того, що ці поїздки використовувалися в особистих цілях. І протестувальники запропонували організувати вуличну «Народну партію», проте ініціатива підтримки не знайшла.

«Масла у вогонь» додала ще одна інформація, яку назвали верхом цинізму і політичного хамства. У розпал акцій протесту в Бухаресті та інших містах, коли у всій країні проти корупції протестували вже понад 70 тисяч громадян, у невеликому містечку Бран повіту Брашов під час отримання «класичного», як зазначили журналісти, хабара в розмірі 10% від суми контракту з використанням бюджетних коштів взяли на гарячому мера міста.

«Справжні піротехніки з клубу «Колектив» - це румунські політики, які підгодовувалися маленькими, відірваними від Румунії шматочками»

ПРОГНИЛІ ПІДМОСТКИ ПОЛІТБОМОНДУ

«Справжні піротехніки з клубу «Колектив» - це румунські політики, які підгодовувалися маленькими, відірваними від Румунії шматочками» - ці слова однієї з публікацій у пресі були підхоплені в Румунії і стали слоганом протестів. «Незалежно від своїх політичних кольорів ці політики, - пише автор статті, - протягом останніх 25 років грабували всіх і все, що траплялося на їхньому шляху, а тепер вони докотилися до того, що спалюють румунів живцем!»

На думку більшості експертів і аналітиків, єдиним виходом зі сформованої ситуації може стати лише утворення аполітичного уряду технократів. Другим кроком до виходу країни з чергової кризи повинна стати серйозна робота з підготовки до майбутніх парламентських виборів 2016 року. Громадянам належить звільнити країну від політиків, що загрузли в корупції, і замінити прогнилі підмостки політичного бомонду, який прикривається гарними словами про демократію, на нові, живі, як висловився соціолог Василє Динку, демократичні перетворення.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-