Суд у Кракові відмовився віддавати США Романа Поланскі

Суд у Кракові відмовився віддавати США Романа Поланскі

Укрінформ
Окружний суд Кракова 30 жовтня відмовив США в екстрадиції режисера Романа Поланскі, якого американська влада звинувачують у розбещенні неповнолітньої в 1977 році.

Як повідомляє "Медуза", сам Поланскі на засіданні не прийшов.

В останні дев'ять місяців у справі Поланскі відбулося чотири засідання. Рішення, прийняте 30 жовтня, є остаточним.

Роман Поланскі у 1977 році був звинувачений у зґвалтуванні 13-річної Саманти Геймер, яку він нібито запросив зніматися для Playboy та змусив до сексу. Режисер зізнався в сексуальному зв'язку з неповнолітньою, щоб пом'якшити звинувачення. В рамках угоди зі слідством він погодився пройти психіатричне обстеження, яке повинно було тривати три місяці. Однак у 1978 році, дізнавшись, що обвинувачення наполягатиме на реальному терміні, Поланскі втік до Лондона, а потім у Францію.

У 2008 році Саманта Геймер заявила, що хоче, щоб суд пробачив Романа Поланськи, тому що вона сама його пробачила. Вона також говорила, що весь процес спричинив їй більше шкоди, ніж сам Поланскі. Американська влада кілька разів відмовлялися припинити справу стосовно режисера.

Поланскі був заарештований у Цюріху в 2009 році і до 2010-го перебував під домашнім арештом. Швейцарські власті відмовилися екстрадувати режисера в США.

У 2014-2015 роках прокуратура Польщі за запитом влади США двічі допитала Поланскі і зажадала розглянути питання про його екстрадицію.

У Романа Поланскі — два громадянства: французький і польський. Франція не раз закликала припинити справу стосовно режисера.

Фото з відкритих джерел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-