Вибори в Польщі: Копач визнала поразку

Вибори в Польщі: Копач визнала поразку

Укрінформ
Діючий глава уряду, лідер “Громадянської платформи” (РО) Ева Копач визнала поразку своєї партії і привітала опозиційну партію “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качинського з перемогою в парламентських виборах.

Результати екзит-полу, згідно з якими PiS здобуває 39,1% голосів виборців і отримує 242 мандати, свідчать про те, що вперше в історії демократичної Польщі з 1989 року одна партія матиме право сформувати однопартійний уряд (мінімум 231 мандат), передає власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Перемога PiS – це незвичайна в польській демократії перемога однієї партії. На це різні люди у різний період працювали 25 років…Без нього (екс-президента Л. Kачинського – ред.) нас не було б тут, не було б Об’єднаної правиці і “Права і Справедливості”,- заявив Качинський.

У свою чергу Копач визнала поразку і підкреслила, що вісім років при владі не були марними і РО багато зробила для розвитку Польщі.

“Ми вітаємо переможців і дякуємо всім тим, хто пішов голосувати”,- констатувала вона.

За неофіційними даними Державної виборчої комісії Польщі, явка на виборах в Польщі склала понад 50%.

Згідно з даними екзит-полу, “Громадянська платформа” (РО) прем’єр-міністра Еви Копач здобула 23,4% (приблизно 133 мандати) і стане головною опозиційною силою. До парламенту також потрапляють партії Kukiz’15 -9% (44 мандати), Nowoczesna (Сучасна – ред.) - 7,1% (22 мандати), Польська селянська партія (PSL) - 5,2% (18 мандатів).

Відповідно до результатів екзит-полу, до Сейму не потрапляють “Об'єднана лівиця” (ZL) - 6,6%, яка не подолала бар'єр у 8% для блоку партій, а також партії KORWiN - 4,9% і партія "Razem" (Разом - ред.) - 3,9%.

У понеділок Державна виборча комісія Польщі поінформує, які партії і блоки партій перетнули виборчий бар’єр. Натомість, у вівторок Держвиборчком РП оприлюднить офіційні результати виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-