Нічний жах Путіна збувається: Лукашенко йде на Захід - політолог

Нічний жах Путіна збувається: Лукашенко йде на Захід - політолог

Укрінформ
У Білорусі після виборів з'явився шанс позбутися європейських санкцій, але потеплінню відносин із Заходов усіляко заважатиме Росія.

Про це написав у Фейсбуці політолог, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. 

"На цих виборах Захід дав шанс Лукашенку стати перехідним геополітичним партнером. Для цього "бацькові" потрібно було продемонструвати, чи може він шанувати думку тих, хто думає інакше... Лукашенко поки іспит так-сяк витримує. Потім буде черга Заходу - ЄС скасує санкції проти Білорусі, якщо все буде хоча б відносно спокійно. Відтак у Білорусі має початися певна політична відлига... Нічний жах Путіна збувається: Лукашенко - вірний сателіт Росії - каже, що зробить усе, що побажає... Захід! Скрєпи трєщат. Лукашенко топчеться по них і в міру своїх здібностей шкребе вікно в Європу", - написав Таран.

Він зауважив, що той, хто вважає, що це Захід іде на поступки Лукашенку, помиляється. Бо Лукашенко давно почав першим робити кроки назустріч Заходу. Почав він зі звільнення політичних в'язнів, продовжив - публічною відмовою від російської авіабази. Дуже символічними були його перші слова після голосування - Білорусь зробила все, що Захід побажав бачити в країні напередодні президентських виборів.

Таран зауважив, що це не означатиме, що білоруси раптом отримають політичну свободу. Бо дарованої свободи не буває. Але точно буде лібералізація режиму. І головне - геополітичний вектор країни не матиме тепер лише східний напрямок. Водночас він упевнений, що Росія "шантажуватиме і підставлятиме Лукашенка чим тільки може", щоб не допустити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-