Сирія стане для Росії «другим Афганістаном» - німецький експерт

Сирія стане для Росії «другим Афганістаном» - німецький експерт

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін у Сирії може добитися протилежного ефекту до того, на який розраховує, і лише призвести до об'єднання противників Башара Асада і своїх власних.

Таку думку в інтерв'ю газеті Bild am Sontag висловив німецький фахівець з проблеми тероризму Петер Нойман.

«Значна частина опозиції в Сирії об'єднається проти Росії і Асада. Це протилежне до того, чого Путін хоче добитися», - вважає Нойман.

Крім того, втручання Москви призведе до ще більшої радикалізації опозиційних сил і до мобілізації іноземних військ, говорить експерт. Він наводить як приклад те, що вже зараз в інтернеті звучать заклики після Сирії йти боротися з Росією.

«У нього (Путіна) немає політичного рішення (щодо Сирії). Він передбачає лише воєнне втручання, що зробить ситуацію ще гіршою», - зазначає Нойман. Він вважає, що в результаті Росія виявиться втягнутою в цю «хаотичну громадянську війну» так само, як в Афганістані у 1980-х. «Путін, можливо, заплатить дуже високу ціну за символічну заяву» про те, що переможе ІГІЛ.

На думку Ноймана, справжньою метою російського втручання в Сирію є не стільки така боротьба, скільки стабілізація режиму Асада, повернення до ситуації 2011 року, коли той управляв усією країною. Проте для цього йому доведеться постійно придушувати і, можливо, навіть окуповувати значну частину країни. Нойман вважає, що в середньостроковій перспективі кращим вирішенням конфлікту в Сирії було б утворення на території країни федерації з автономних держав.

Експерт також не виключає, що Путін готовий до того, що в якийсь момент може вступити в конфлікт з американцями або турками, і хоче бути підготовленим до такого розвитку подій. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-