В ОБСЄ привітали домовленість про відведення озброєнь на Донбасі

Укрінформ
Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич привітав домовленість про відведення озброєнь на Донбасі.

Як мовиться в його заяві, ця домовленість - добра ознака бажання всіх сторін продовжити мирний процес, який, на його думку, є єдиним шляхом до спільної мети - повернення до стану миру.

"Ця домовленість також стане додатковою підтримкою для зміцнення перемир’я, що тримається вже майже місяць. Тепер настав час далі збільшити рівень довіри між усіма сторонами і прискорити втілення заходів у політичній, гуманітарній і економічній галузях, щоб просунути далі мирний процес і зробити наступні кроки до повного виконання Мінських домовленостей", - переконаний він.

Нагадаємо: раніше у вівторок, 29 вересня, на засіданні Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську підписали давно очікувану й нарешті підготовану в робочій підгрупі з питань безпеки домовленість про відведення озброєнь калібру до 100 міліметрів від лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу.

Відведення мають здійснити у два етапи, окремо в північній і південній частині зони АТО.

Перший етап, у секторі «Північ» у частині Луганщини, має початися через два дні після початку повного припинення вогню. Досягнена домовленість передбачає відведення на 15 кілометрів від лінії контакту з кожного боку спочатку танків, потім артилерії, а потім мінометів калібру до 120 міліметрів. Цей етап має завершитися через 15 днів. Другий етап, так само поступовий за типами озброєнь, у секторі «Південь», що охоплює невелику частину Луганщини і всю Донеччину, має протривати 24 дні.

"Організація з безпеки і співпраці в Європі буде здійснювати контроль за цим відведенням шляхом моніторингу і верифікації", - додав її спеціальний представник Мартін Сайдік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-