Вчені підрахували кількість дерев на Землі

Укрінформ
Вчені з'ясували, що на планеті Земля зростає приблизно 3 трлн дерев, а вирубується щорічно близько 15 млрд.

Вчені з'ясували, що на планеті Земля зростає приблизно 3 трлн дерев, а вирубується щорічно близько 15 млрд.

Про це йдеться в науковій статті, опублікованій в журналі Nature.

"Ми підготували першу всесвітню карту щільності лісів, яка не містить білих плям. Ця карта показує, що загальне число дерев становить приблизно 3,04 трильйона, що на порядок вище попередніх оцінок", - пише у своїй статті колектив авторів з усього світу.

Дотепер число дерев у світі оцінювалося за супутниковими знімками приблизно в 400 млрд. Однак нещодавно вчені вручну розрахували щільність дерев на більш ніж тисячі дільниць в долині річки Амазонки, і виявилося, що в одному тільки цьому районі росте близько 390 млрд дерев, тому й число дерев на всій планеті довелося переглянути.

Автори нового дослідження використовували вимірювання щільності дерев, зроблені на більш 400 тис. ділянок на всіх континентах (за винятком Антарктиди). Вони відзначають, що дерева можна знайти навіть у пустелях, тундрі і на луках і пасовищах, хоч це і не очевидно. При цьому приблизно 1,39 трлн дерев ростуть в тропічних і субтропічних лісах, 0,74 трлн в холодному кліматі і 0,61 трлн - в помірному.

За оцінками вчених, щороку в світі вирубується 15 млрд дерев. Проаналізувавши історичні дані, що дозволяють реконструювати площу лісів в минулому, дослідники прийшли до висновку, що загальне число дерев зменшилася на 45% з початку людської цивілізації - після епохи плейстоцену, яка закінчилася 11.700 років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-