Пандемія коронавірусу змінила харчові звички в мешканців Туреччини

Дослідження

Мешканці Туреччини почали більше готувати вдома, освоюючи різноманітні рецепти для самостійного приготування ресторанних страв.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на результати дослідження, проведеного компанією Ipsos

Результати дослідження показали, що у період пандемії коронавірусу різноманіття страв, які готують вдома, збільшився приблизно на 40%. Споживачі навчилися готувати якісніші та більш економні страви.

Зазначається, що значна частина соціального життя в Туреччині - це відвідання закладів громадського харчування. У зв’язку із пандемією, що призвела до епідеміологічних обмежень,  зростання кількості часу проведеного вдома, а також через зростання цін на харчові продукти, громадяни почали частіше та різноманітніше готувати вдома.

Зростання закупівель в категоріях олій та загальних продуктів харчування (заморожених продуктів, бульйонів, макаронних виробів, виняток - бобові) також вказує на зміни споживчих звичок.

Незважаючи на зростання цін, закупівлі продуктів харчування та напоїв для дому збільшилися в порівнянні з допандемічним періодом. М’ясо та м’ясопродукти стали однією з категорій з найбільшим зростанням внутрішнього споживання, хоча ціни на них зросли.

Під час пандемії споживачі звикли готувати вдома їжу, яку вони традиційно споживають у закладах громадського харчування, усвідомлюючи, що у ресторані вона може коштувати в 2-3 рази дорожче, ніж приготована самотужки. Споживачі почали виділяти більшу частину свого бюджету для купівлі дорогих товарів у продуктових магазинах, оскільки це все ж веде до заощадження. 

Висновки були зроблені на основі дослідження, що проводилося на основі даних 14 тисяч домогосподарств у 35 провінціях Туреччини, шляхом опитування та отримання даних щодо щотижневих витрат. Збір даних триває, очікується, що зібрані дані охоплять близько 22 млн домогосподарств.