Іран закликав лідерів G7 відмовитися від «деструктивної політики» щодо ядерної програми

Речник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані у неділю закликав країни «Групи семи» (G7) дистанціюватися від «деструктивної політики минулого», посилаючись на їх заяву, яка засуджує нещодавню ескалацію іранської ядерної програми.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Будь-яка спроба пов’язати війну в Україні із двостороннім співробітництвом між Іраном і Росією є дією, яка переслідує лише упереджені політичні цілі», – заявив Канаані.

Він додав, що деякі країни «вдаються до неправдивих заяв, щоб продовжити санкції» проти Ірану.

У п’ятницю країни G7 застерегли Іран від просування його програми зі збагачення ядерної зброї та заявили про готовність вжити нові заходи, якщо Тегеран передасть Росії балістичні ракети.

Читайте також: Британія, Франція й Німеччина засудили розширення ядерної програми Ірану

Як повідомляв Укрінформ, 27 травня у конфіденційному звіті Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран продовжує збільшувати свої запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня.

Станом на кінець травня Іран мав 142,1 кілограма урану, збагаченого до 60%, що на 20,6 кілограма більше, ніж у лютому.

Збагачений до 60% уран є «коротким технічним кроком» від збройового рівня у 90%. Із близько 42 кілограмів урану, збагаченого до 60%, теоретично можна створити одну атомну бомбу у разі подальшого його збагачення до 90%.

Фото: Getty Images