Наступного тижня присяжні у Нью-Йорку визначатимуть, чи винен Трамп у справі про підкуп порнозірки

Наступного тижня суд присяжних у Нью-Йорку виноситиме вердикт у кримінальній справі проти експрезидента США Дональда Трампа щодо підкупу порнозірки за мовчання.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У США рішення суду ухвалюється консенсусом, тобто всі 12 присяжних мають висловитися одноголосно щодо кожного з 34 пунктів обвинувачення проти Трампа.

Експрезидента звинувачують у фальсифікації ділової звітності з метою приховування виплати грошей за мовчання порнозірці за кілька тижнів до виборів 2016 року.

Прокурори стверджують, що Трамп наказав своїй команді докласти всіх зусиль, аби не допустити негативних публікацій про нього. Саме з цією метою було виплачено 130 тис. доларів порноактрисі, з якою він нібито мав сексуальний контакт за десять років до того.

Суд протягом місяця заслухав 22 свідків. Серед них колишній видавець таблоїда National Enquirer Девід Пекер, який викуповував негативні історії про Трампа з метою їх приховування, порноактриса Стормі Деніелс, яка виклала перед присяжними непристойні деталі сексуального контакту з експрезидентом, та колишній його адвокат Майкл Коен, через якого здійснювалася оплата.

Коен раніше визнав себе винним у незаконному фінансуванні виборчої кампанії Трампа та інших пов’язаних звинуваченнях.

Він підтвердив, що 11 рахунків-фактур, які він надав Трампу були фальшивими, зокрема, гроші були оформлені як судові витрати.

Читайте також: Порнозірка, якій Трамп виплатив гроші за мовчання, дала свідчення у суді

Коен також розповів про змову з метою впливу на вибори та виплату Деніелс грошей за її мовчання та про інші подібні угоди, якими він опікувався.

Якщо присяжні визнають Трампа винним, він стане першим президентом США, засудженим за злочин, і першим злочинцем, якого велика політична сила – Республіканська партія – планує висунути кандидатом.

У разі визнання його винним суддя на окремому судовому засіданні має визначити міру покарання засудженому.