«Як чашка Петрі»: глава МЗС Молдови заявив, що Росія випробовує на країні свої технології впливу

Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой вважає, що Росія використовує країну «для випробувань своїх нових технологій впливу та втручання», щоб потім застосувати їх в інших країнах.

Про це повідомляє NewsMaker, передає Укрінформ.

Попшой в інтерв'ю румунському телеканалу Digi24 закликав міжнародних партнерів допомогти Молдові.

Відповідаючи на запитання, чому Молдова стала мішенню Росії у гібридній війні, Попшой сказав, що одним із пояснень може бути те, що його країна межує з Україною.

«Інше пояснення - інтереси Російської Федерації та готовність різних суб'єктів у Молдові зрадити національні інтереси та громадян заради просування іноземного порядку денного», - зазначив він.

Читайте також: Молдова стала першою країною, з якою ЄС підписав безпекову угоду

Крім того, за його словами, існує схильність Молдови до гібридної загрози, враховуючи вразливість країни у сфері боротьби з дезінформацією та кіберпростором.

«Наші інститути все ще вразливі, зокрема з точки зору корупції. Всі ці фактори роблять нас уразливими, і Росія використовує Молдову як розплідник, як чашку Петрі, щоб випробувати свої нові технології впливу та втручання, а потім, якщо вони виявляться ефективними, застосувати їх в інших місцях», - заявив Попшой, закликавши міжнародних партнерів допомогти Молдові «дати відсіч».

Як повідомляв Укрінформ, раніше Попшой заявляв, що відносини з Росією перебувають на найнижчому рівні за всю історію Республіки Молдова, і доки тривають варварства в Україні, передумов для покращення цих відносин немає.