Туск доручив створити комісію для розслідування впливів РФ і Білорусі на безпеку Польщі

Прем’єр-міністр Польщі розпорядився створеити комісію з розслідування російських і білоруських впливів на політичне життя країни у 2004-2024 роках.

Про це Дональд Туск повідомив на пресконференції у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

“Я видав розпорядження про створення комісії з розслідування російських і білоруських впливів на внутрішню безпеку й інтереси Польщі в 2004-2024 роках”, - сказав він.

Комісію очолить голова служби військової контррозвідки Польщі генерал Ярослав Стружик. Він координуватиме роботу комісії у складі 9-13 осіб, їх буде визначено наступного тижня. Своїх представників рекомендуватимуть глави МВС, МЗС, Міноборони, міністерств культури, фінансів, державних активів, а також цифровізації.

“Членами цієї комісії будуть не міністри чи представники міністерств - очікуватиму, що це будуть експерти в окремих сферах”, - заявив Туск.

Читайте також: Спецслужби Польщі арештували дев’ятьох осіб за акти саботажу на користь Росії - Туск

За його словами, перший рапорт комісія підготує після виборів Європарламенту 9 червня.

Прем’єр висловив думку, що до кінця року більшість справ, які цікавлять громадськість Польщі, буде вивчено, і про них поінформують суспільство.

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня суддя воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаш Шмідт попросив політичного притулку в Білорусі. Своє рішення він пояснив, зокрема, незгодою щодо політики Польщі стосовно Білорусі й Росії.

Національна прокуратура Польщі розпочала слідство щодо Шмідта за статтею про роботу на іноземну розвідку. Згодом його оголосили у розшук.

Фото: PAP, Radek Pietruszka