Нігер, Малі і Буркіна-Фасо мають намір створити конфедерацію

Керовані хунтою Буркіна-Фасо, Малі та Нігер мають намір створити конфедерацію Альянсу держав Сахеля (AES).

Як повідомляє DW, відповідний проєкт угоди узгоджений міністрами закордонних справ цих країн у столиці Нігеру Ніамеї, передає Укрінформ. 

"Мета полягала в тому, щоб завершити проєкт тексту, що стосується інституціоналізації та функціонування конфедерації Альянсу держав Сахеля", - заявив глава МЗС Нігеру Бакарі Яу Сангаре.

За його словами, договір мають схвалити глави держав на саміті, але міністр не повідомив дату проведення заходу.

Своєю чергою міністр закордонних справ Малі Абдулай Діоп після зустрічі з генералом Абдурахаманом Тіані, головою військового режиму Нігеру, заявив: "Сьогодні ми можемо дуже чітко вважати, що Конфедерація Альянсу держав Сахеля народилася".

Третім міністром закордонних справ на зустрічі був Карамоко Жан-Марі Траоре з Буркіна-Фасо.

Наприкінці січня три країни заявили, що виходять з Економічного співтовариства західноафриканських держав (ECOWAS), щоб створити регіональне об'єднання. Також хунти Буркіна-Фасо, Малі і Нігеру припинили військову співпрацю з США і Францією, а також видали указ, згідно з яким їхні військові витрати більше не підлягають нагляду.

Читайте також: Буркіна-Фасо заборонила низку іноземних ЗМІ через висвітлення масових вбивств цивільних

У відповідь ECOWAS запровадив санкції проти Малі та Нігеру за військові перевороти, в результаті яких у цих країнах було повалено демократично обрані уряди.

На думку експертів, розрив відносин ключових держав Сахеля із США та Францією і скасування контролю над військовими витратами в країнах були попередньою умовою для угоди про співпрацю у військовій сфері з Росією.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Буркіна-Фасо, Малі та Нігер домовилися про створення військового союзу.

Фото: EPA