Білорусь будує сховища для російської ядерної зброї за 193 кілометри від кордону з Україною - NYT

У центральній частині Білорусі будуються сховища для розміщення російської ядерної зброї, про передачу якої раніше заявили у Кремлі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у матеріалі американської газети The New York Times.

Журналісти проаналізували супутникові знімки та фотографії, а також поспілкувалася з експертами з ядерної зброї та контролю над озброєннями, щоб відстежити нове будівництво сховищ, яке розпочалося ще в березні 2023 року.

Зазначається, що об’єкт знаходиться за 193 км на північ від кордону з Україною на військовому складі поблизу міста Осиповичі.

Деякі з нещодавно побудованих там структур мають особливості, унікальні для ядерних сховищ на базах у Росії.

Наприклад, нова зона під ретельною охороною, оточена трьома лініями огорожі на додаток до  охоронного периметра всієї бази.

Також є крита вантажна зона, що з’єднана зі схожим прихованим підземним бункером радянських часів.

Останніми тижнями на об’єкті розпочалося нове будівництво, можливо, нових будівель.

Для захисту об’єкта також була залучена система ППО. Її помітили під камуфляжем в середині 2023 року, в тому числі на радарних супутникових зображеннях, наданих компанією Umbra.

Зазначається, що ядерні боєголовки зазвичай зберігаються поблизу військових баз із можливістю доставки зброї. Ймовірне ядерне сховище розташоване у тому ж місті, що й білоруські ракети «Іскандер», які можуть використовуватися для запуску ядерних або звичайних боєголовок. Росія поставила «Іскандери» Білорусі у 2022 році.

Читайте також: Білорусь оголосила про раптову перевірку носіїв ядерної зброї

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня минулого року міністри оборони Росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. Того ж дня Олександр Лукашенко заявив, що ядерну зброю РФ уже почали переміщувати до Білорусі.

16 червня того ж року президент РФ Володимир Путін заявив, що "перші ядерні боєголовки доправлені на територію Білорусі".

Наприкінці серпня очільник ГУР МО Кирило Буданов заявив, що до Білорусі доправили перші ядерні боєголовки.

Фото: depositphotos.com