Країни Північної Європи та Балтії закликали Тбілісі переглянути закон «про іноагентів»

Заява

Країни Північної Європи та Балтії у спільній заяві наголошують, що влада Грузії обрала траєкторію, яка руйнує європейське майбутнє Грузії, та закликають переглянути законопроєкт «про іноагентів».

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті МЗС Швеції. 

«Надавши Грузії статус кандидата в ЄС у грудні минулого року, Євросоюз показав, що підтримує прагнення грузинського народу. Грузії був даний чіткий шлях для початку переговорів про вступ, а згодом для вступу до Європейського Союзу. Однак останнім часом грузинська влада обрала траєкторію, яка руйнує європейське майбутнє Грузії. Законопроєкт про «Прозорість іноземного впливу», який зараз розглядається в парламенті Грузії, несумісний з європейськими нормами та цінностями», - йдеться у заяві, підготованій у межах формату регіонального співробітництва, до якого належать Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія та Швеція.

Наголошується, що у разі ухвалення закон може бути використаний, щоб змусити замовкнути ЗМІ та організації громадянського суспільства, які відіграють важливу роль у допомозі Грузії на шляху до членства в ЄС. Твердження грузинської влади про те, що пропозиція нагадує законопроєкт ЄС, є необґрунтованими та вводять в оману.

Читайте також: Міністр юстиції Грузії заявляє, що протестувальники могли бити самі себе

«Ми закликаємо політичних лідерів Грузії переглянути законопроєкт. Грузинська влада зобов’язана виконати попередні умови, якщо вона хоче приєднатися до Європейського Союзу, але антизахідна риторика грузинської влади серйозно ризикує підірвати європейський вибір Грузії», - йдеться у заяві.

Зазначається, що статус кандидата в ЄС надано Грузії за умови виконання 9 кроків. Однак на цей момент влада Грузії не досягла загального прогресу у їх виконанні.

«Ми дуже хочемо, щоб Грузія досягла успіху на європейському та євроатлантичному шляху, як того бажає більшість грузинського народу. Ми сподіваємося, що грузинський уряд використає це історичне вікно можливостей, створене пожвавленим процесом розширення ЄС, і повернеться до курсу на членство в ЄС», - зауважується у заяві.

Читайте також: Євродепутати закликали призупинити статус Грузії як кандидата в ЄС

Як повідомлялося, грузинський парламент 1 травня схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. Президент країни Саломе Зурабішвілі раніше пообіцяла ветувати документ, якщо він буде ухвалений у третьому читанні. Водночас правляча партія «Грузинська мрія» має достатню кількість голосів для подолання президентського вето. На тлі цього в країні проходять масові протести.

Фото: МЗС Естонії