Ірак попросив, щоб місія допомоги ООН завершила роботу до кінця 2025 року

Ірак попросив ООН завершити місію допомоги в країні до кінця 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Місія UNAMI зі штаб-квартирою у Багдаді була створена у 2003 році. Головними її цілями була допомога у розвитку іракських інституцій, підтримка політичного діалогу та виборів, сприяння захисту прав людини.

Прем’єр-міністр Мухаммед Шіа Саббар Ас-Судані заявив, що Ірак хоче поглибити співпрацю з іншими організаціями ООН, проте більше не має потреби в політичній роботі місії організації.

«Іраку вдалося зробити важливі кроки в багатьох сферах, особливо в тих, які підпадають під мандат UNAMI», – йдеться у листі Ас-Судані до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша.

З 2023 року уряд Іраку завершив кілька міжнародних місій, зокрема коаліцію під керівництвом США, створену 2014 року для боротьби з угрупованням «Ісламська держава» (ІДІЛ), а також місію ООН, створену для сприяння притягненню до відповідальності за злочини терористичного угруповання.

Деякі дипломати і представники ООН стурбовані дотриманням прав людини та підзвітністю в країні, яка часто входить до числа найбільш корумпованих держав світу і де, за словами активістів, в останні роки свобода слова була обмежена. Уряд Іраку заявляє, що працює над боротьбою з корупцією та заперечує придушення свободи слова.

Читайте також: Туреччина проведе антитерористичні операції на півночі Іраку та Сирії

Як повідомлялося, наприкінці лютого миротворча місія ООН MONUSCO розпочала виведення своїх сил із Конго після 25-річного перебування у країні.

Фото: Engin Akyurt / Unsplash