У Чаді переможцем президентських виборів оголосили лідера хунти

Згідно з попередніми результатами, оприлюдненими в четвер, генерал Махамат Дебі Ітно був оголошений переможцем президентських виборів у Чаді.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews

Підрахунки голосів показали, що Дебі Ітно виграв, здобувши трохи більше 61 відсотка голосів, а кандидат, який посів друге місце, значно відстав від нього, набравши понад 18,5 відсотка голосів.

Після трьох років військового правління в Чаді відбулися президентські вибори, проведення яких довго відкладали. Аналітики очікували, що на цих виборах переможе чинний президент Дебі Ітно, також відомий як Махамат Ідріс Дебі, який захопив владу після того, як його батько, який провів при владі три десятиліття, був убитий у зіткненні з повстанцями у 2021 році.

Читайте також: На виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Дебі-молодший обіцяв провести вибори протягом 18 місяців, але його уряд відкладав голосування та дозволив йому балотуватися на посаду президента.

Втім, хунта Чаду була першою з низки країн Західної та Центральної Африки, в якій провели вибори, після державних переворотів, що відбулися впродовж останніх чотирьох років,

Як повідомляв Укрінформ, у центральноафриканській державі Чад після кількох років правління хунти відбулися вибори президента. Вибори завершують трирічний перехідний період, запроваджений після загибелі багаторічного лідера Ідрісса Дебі Ітно під час боїв з повстанцями у 2021 році. Його син та наступник, 40-річний генерал Махамат Дебі, був одним із фаворитів на виборах.

Фото: Anadolu Ajansi