Роберта Мецола, президентка Європейського парламенту

Конструктивна проєвропейська більшість в ЄП і після виборів допомагатиме Україні

9 травня 2024 року, в День Європи, з неанонсованим візитом в Україну прибула президентка Європейського парламенту Роберта Мецола. У бліц-інтерв’ю Укрінформу вона розповіла про можливий вплив червневих виборів до Європарламенту на підтримку України, три виміри пошуку рішень під час першого Саміту миру, ініційованого Україною, а також відповіла на запитання щодо легітимності Володимира Путіна після так званих «виборів» у РФ.

МИ ЗРОБИЛИ БАГАТО ДЛЯ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ, АЛЕ ТРЕБА ЗРОБИТИ НАБАГАТО БІЛЬШЕ

- Ви були першим західним політиком, хто на початку війни приїхав підтримати Україну. Що ви бачите зараз? Як змінилася Україна? І як змінилася Європа?

- Я дуже рада повернутися. Коли я вперше приїхала сюди 1 квітня 2022 року, Київ був порожнім і безлюдним. Як людина, яка тільки-но побачила Україну, я ходила містом і розмірковувала, чи воно зазвичай виглядало саме так. Але сьогодні я знову тут і бачу зовсім інше місто.

Я бачу місто, яке постраждало, продовжує страждати після більш ніж двох років незаконної, нічим не спровокованої та невиправданої війни, розпочатої Росією проти України. Але я також відчуваю тут дух українського народу, який продовжує наполягати на тому, що це його життя. Це місто, яке українці так люблять і яке захищатимуть згідно зі своїми цінностями, і навіть голіруч.

- Українці вдячні Європі та європейцям за підтримку. Але сьогодні, схоже, ця підтримка зіткнулася з деякими складнощами. Окремі країни ЄС, здається, втомлюються від нашої війни, а деякі, наприклад Словаччина, закликають нас до переговорів. Ви приїхали до Києва, щоб обговорити потенційні можливості щодо миру з Росією чи навпаки – заохотити Україну до стійкості?

- Ось просто зараз, після інтерв’ю, я вирушаю на зустріч із Президентом Зеленським. Ми зараз готуємо Саміт миру, який відбудеться у червні у Швейцарії. Цей саміт буде ключовим, адже ми обговорюватимемо мирний план з 10 пунктів. Мир для нас дуже чітко зрозумілий: це має бути гідний, справедливий мир зі збереженням територіального суверенітету. Нічого про Україну без України за столом перемовин. Це було зрозуміло від самого початку.

Пошук рішень має три виміри, за якими ми хочемо покращити ситуацію, або рухатися в цьому напрямі (покращення – ред.).

По-перше – ядерна безпека. Сьогодні я бачила розбомблений енергооб’єкт. Адже Росія явно б’є по вашій критичній інфраструктурі.

Друге – продовольча безпека. Якщо весь світ і надалі залежатиме від України, нам потрібно допомогти Україні прогодувати світ. І це усвідомлення з часом стає все чіткішим.

Третє. З точки зору фінансової, дипломатичної та воєнної допомоги ми зробили багато, але нам потрібно зробити набагато більше, і нашою відповідальністю є продовжувати наполягати – українці борються не просто за Україну, українці борються за Європу. Хто знає, хто стане наступною мішенню РФ?

Я не бачила аж такої втоми у країнах, які ще з першого дня пообіцяли підтримувати Україну. І я відчуваю себе підбадьореною, або дуже оптимістично налаштованою, коли бачу, що кожен пакет санкцій був підтриманий кожною державою-членом.

Тож дискусії з кожною окремою державою-членом доводять, що результатів досягти реально. І я дуже вдячна українцям за те, що вони настільки успішно виконують свою роботу, за те, що ми є вашими партнерами. Ми ніколи вас не залишимо.

ЄВРОПАРЛАМЕНТ ПРОДОВЖУВАТИМЕ ДОПОМАГАТИ УКРАЇНІ В НАБЛИЖЕННІ ДО ЧЛЕНСТВА В ЄС

- Вибори до Європарламенту стануть наріжним каменем для майбутнього всього Союзу. Ви відвідали багато держав-членів, чи відчуваєте ви, що європейці усвідомлюють, наскільки критичним є цей момент в історії?

- Не було жодної країни, в яку я приїздила, де б мені не згадували про Україну. Це й ті країни, які є вашими сусідами, і більш далекі. По-перше, українці є в кожному місті Європейського Союзу. І ви можете пишатися їхнім, я б сказала, гарним представництвом з точки зору того, як вони просувають вашу справу та дбають про те, щоб ЄС не втрачав фокус щодо подій у Києві, у містах по всій країні, із її зруйнованими будинками та об’єктами інфраструктури.

Наступні вибори до ЄС будуть вирішальними. Вони відбудуться в період з 6 по 9 червня, буквально через місяць, і я не сумніваюся, що підтримка України, яку пропагують лідери, відобразиться в бюлетенях. Я переконана, що у наступному складі Європарламенту – хоча я не буду спекулювати щодо результатів виборів – конструктивна проєвропейська більшість і надалі триматиметься разом, щоб продовжувати допомагати Україні.

- Як процес європейських виборів відобразиться на процесі розширення? Зокрема, на питанні підтримки переговорів про вступ України в ЄС?

- Розширення вимагає від країни, яка хоче вступити, виконання всіх критеріїв. З іншого боку, всі країни-члени мають визнати факт виконання цих критеріїв. Це те, на що я як обрана представниця можу обґрунтовано розраховувати. І в Європарламенті ми продовжуватимемо обґрунтовано очікувати, що кожен з 27 глав держав і урядів продовжуватиме йти цим шляхом.

Чи буде це легко? Ні. Чи матимуть місце певні проблеми? Звичайно, кожна країна має свій шлях. Але як ми зможемо дивитися українцям в очі, коли ми їм заявили, що «будемо з вами на кожному кроці вашого шляху», і якщо ви робите наступний крок, а ми – ні? Для мене це неприйнятно.

Отже, крок за кроком. Я налаштована обережно оптимістично – ви досягли серйозних результатів раніше, аніж будь-яка інша країна. І як голова Європейського парламенту, я можу лише підтвердити зобов’язання, що ми продовжуватимемо допомагати – разом із Верховною Радою у частині синхронізації ваших законів до нашого права – наблизитися до того, що очікується від країни, яка приєднується до Європейського Союзу.

Але кожен крок потрібно зробити, і він буде зроблений.

- Яка ваша позиція щодо легітимності Володимира Путіна як «переобраного» президента Росії, враховуючи незаконний виборчий процес, організований на тимчасово окупованих територіях України?

- Я не бачу тут легітимності.

Євген Матюшенко
Фото: Олександр Банний