Українцям буде важко зрозуміти: Боррель порадив країнам ЄС ігнорувати «інавгурацію» Путіна

Путін є засудженим рішенням Міжнародного КС та несе відповідальність за війну в Україні, тож присутність на його «інавгурації» представників країн-членів ЄС у будь-якому форматі могла б суперечити позиції Євросоюзу.

Про це у Брюсселі у вівторок, перед початком зустрічі Ради міністрів ЄС із зовнішніх справ (з питань розвитку), заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Путін є звинуваченим Міжнародним кримінальним судом. У нас відбулася дискусія з країнами-членами – ми маємо долучитися, не маємо долучитися, на якому рівні - посли, повірені у справах… Але для мене позиція була дуже чіткою. Було б дуже важко для України та для багатьох людей по всьому світу це зрозуміти. Ми вважаємо Путіна таким, що був засуджений МКС, що він відповідає за війну в Україні. Ми оскаржили ці вибори, які не були ані вільними, ані справедливими - і після усього ми долучимося до інавгурації? Це могло б бути очевидне протиріччя», - сказав Боррель.

Читайте також: На «інавгурації» Путіна будуть представники семи країн ЄС - Reuters

Він висловив тверде переконання, що правильною позицією для країн-членів було б не відвідувати «інавгурацію» Путіна у будь-якому форматі. Своє бачення високий представник ЄС виклав у посланні до всіх країн-членів.

«Тож моя порада для країн-членів була – не долучатися. Сподіваюся, що багато з них, більшість із них, дослухаються цієї поради. Але країни-члени є повністю суверенними в тому, щоб вирішувати – йти туди або ні. Сподіваюся, більшість не піде. Це було б правильним рішенням», - додав Боррель.

Читайте також: «Інавгурація» диктатора: Україна не визнає Путіна легітимним. А Захід?

Як повідомлялося, "інавгурація" російського очільника Путіна запланована на сьогодні, 7 травня. Вже кілька держав, включаючи Німеччину, Чеську Республіку, країни Балтії та інші, заявили, що вони не делегуватимуть своїх представників на цей захід.