Розголошення таємної угоди про допомогу Україні: МЗС Тайваню позивається до депутатки парламенту

МЗС Тайваню готує судовий позов до депутатки місцевого парламенту від опозиційної прокитайської партії Гоміндан за розголошення секретних деталей меморандуму з чеською неурядовою організацією про надання допомоги Україні.

Про це повідомив речник зовнішньополітичного відомства Джефф Лю, передає Укрінформ із посиланням на тайванське інформагентство CNA.

Зазначається, що в грудні минулого року уряд Тайваню підписав із неурядовою організацією «Чеський інститут технологій охорони здоров’я» меморандум про взаєморозуміння, за яким пообіцяв пожертвувати кошти на придбання останньою медичних засобів для України.

За словами Лю, деталі цього меморандуму тайванська влада не оприлюднювала через ризик зіткнутися з перешкодами або саботажем із боку третіх країн.

Водночас після ознайомлення депутатів законодавчого зі змістом документа опозиційна прокитайська партія Гоміндан запросила міністра закордонних справ Джозефа Ву відповісти на питання з приводу коштів, які планується передати на допомогу Україні.

Після цих слухань депутатка від Гоміндану Хсу Чаосінь у своєму Facebook написала, що глава МЗС не відповів по суті на її занепокоєння і оприлюднила секретні деталі меморандуму.

За її словами, ці деталі містяться в окремій конфіденційній частині меморандуму, в якій зазначено, що Тайвань погодився надати через чеську НУО пожертву в розмірі $10 мільйонів на відновлення медичних можливостей України за умови, що до 40% коштів будуть використані для закупівлі медзасобів із Тайваню.

Читайте також: Тайвань повідомив про друге за тиждень бойове патрулювання Китаю поблизу острова

Хсу поставила під сумнів здатність МЗС ефективно контролювати такі пожертви, що проходять через руки іноземної приватної компанії, та не виключила, що майже $4 мільйони на закупівлю тайванського медобладнання будуть спрямовані певним компаніям на основі політичного фаворитизму.

Відповідаючи на закиди, речник відомства сказав, що оскільки Тайвань не має офіційних дипломатичних відносин із Україною, він співпрацює з сусідніми країнами, а також із українськими місцевими органами влади та НУО, щоб надавати гуманітарну допомогу Україні після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

«Такі домовленості з країнами Центральної та Східної Європи, які мають давні зв’язки з Україною, насправді є більш безпечним способом робити пожертви Києву», - заявив речник.

За його словами, окрім допомоги Україні, такі партнерства зміцнюють і зв’язки Тайваню з дружніми країнами регіону, створюючи взаємовигідну ситуацію.

Дипломат зауважив, що стосовно цієї конкретної домовленості, чеська НУО є не приватною компанією, це неурядова організація, яка співпрацює з кількома міністерствами уряду Чехії.

Він також підкреслив, що повний текст меморандуму був доступний усім законодавцям для ознайомлення, тому називати його таємною угодою є цілковитим безглуздям.

«Міністерство закордонних справ готове надавати законодавцям приватні брифінги щодо меморандуму, проте депутати не можуть отак просто зробити конфіденційні документи доступними для ЗМІ», - сказав Лю.

За даними видання, міністерство закордонних справ планує подати в прокуратуру судову скаргу проти Хсу вже у вівторок або середу.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Італії Гвідо Крозетто у понеділок підтвердив, що уряд найближчими тижнями схвалить новий пакет допомоги для України.

Фото: 圖 / 記者陳怡潔攝影