Науседа та Шольц на зустрічі в Литві обговорили посилення ППО України

Президент Литви Гітанас Науседа та канцлер ФРН Олаф Шольц у Литві обговорили низку питань, зокрема безпекову ситуацію в Європі та підтримку України, в тому числі – системами ППО.

Про це передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу президента Литви. 

Під час двосторонньої зустрічі Науседа та Шольц обговорили ситуацію з безпекою в регіоні та майбутній саміт НАТО у Вашингтоні. «Втілюючи рішення Вільнюського саміту, ми повинні продовжувати думати про те, як зміцнити Балтійський регіон і східний фланг НАТО. Ми повинні прагнути повної реалізації оборонних планів НАТО та ротаційної моделі протиповітряної оборони, а також нарощувати інвестиції в оборону», - сказав Науседа.

Він також наголосив на важливості реалізації євроатлантичних прагнень України та значення цього для безпеки і стабільності всього євроатлантичного простору, оскільки «місце України – у сім'ї НАТО».

Читайте також: Латвійські дипломати не братимуть участі в «інавгурації» Путіна

Президент Литви наголосив на тому, що високо цінує ініціативу та лідерство Німеччини у вжитті невідкладних заходів щодо посилення протиповітряної оборони України, в тому числі – рішення направити в Україну додаткову систему ППО Patriot. «Литва приєднається до вашої ініціативи – ми плануємо допомогти Україні необхідними радіолокаційними системами для спостереження за повітряним простором», - зазначив литовський лідер.

Він привітав активізацію зв’язків між Литвою та Німеччиною у галузі оборонної промисловості. «Сподіваюся, що рішення німецької компанії Rheinmetall працювати в Литві відкриє ще більше можливостей для розвитку співпраці між підприємствами оборонної промисловості», - зазначив Науседа.

Науседа та Шольц також відвідали в Пабраде німецьких солдатів, які входять до складу бойової групи посиленої передової присутності НАТО в Литві, і спостерігали за ходом масштабних військових навчань Бундесверу Grand Quadriga 2024. При цьому глава Литви подякував Німеччині і особисто канцлеру ФРН за внесок у зміцнення обороноздатності Литви – рішення розмістити на постійній основі бригаду в Литві.

Зі свого боку канцлер ФРН Шольц під час візиту до Литви нагадав, що країни НАТО віддані одна одній і захищають кожен дюйм спільної території, а наразі вони підтримують Україну в її боротьбі проти російського агресора, зазначається на сайті глави німецького уряду

Канцлер високо оцінив відданість країн Балтії підтримці України та водночас закликав усіх європейських партнерів робити ще більше: «Ми повинні забезпечити Україні більше можливостей, з огляду на наявні ресурси, для забезпечення протиповітряної оборони».

Шольц нагадав про 28 млрд євро наданої та обіцяної військової підтримки Україні та пообіцяв, що Німеччина «продовжуватиме виконувати свої зобов’язання».

Канцлер також підкреслив важливість продовження тісної координації та співпраці між союзниками по НАТО, утім знову дав зрозуміти: «Сам Альянс не стане стороною конфлікту».

«Німеччина непохитно стоїть на боці країн Балтії. Ми віддані одне одному. У надзвичайній ситуації всі держави можуть покладатися на те, що ми будемо захищати кожен сантиметр їхньої території...», - сказав Шольц під час зустрічі з Науседою в Пабраде на території військового полігону.

Пізніше в Ризі канцлер Шольц провів двосторонню дискусію з прем’єр-міністром Евікою Сілінею і зустрівся з трьома главами урядів країн Балтії.

Візит канцлера має на меті обмін інформацією про поточну безпекову ситуацію на східному фланзі НАТО, координацію подальшої підтримки України в європейському та міжнародному контексті й підготовку до липневого саміту НАТО у Вашингтоні.

Читайте також: Росіяни можуть захопити країни Балтії за тиждень - Скібіцький

Як повідомлялося, на початку квітня до Вільнюса прибула перша група управління штабу німецької 45-ї механізованої бригади «Литва». Ці військові відповідатимуть за планування перекидання бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури. 

Фото: сайт Президента Литовської Республіки