На шляху до будівель з нульовими викидами: оновлені правила енергоефективності в ЄС

Покращення енергетичних характеристик будівель – фундаментальне і пріоритетне питання для скорочення загального енергоспоживання в ЄС

12 квітня Рада ЄС офіційно схвалила оновлену редакцію Директиви щодо енергетичної ефективності будівель, зміни до якої обговорювались ще з 2021 року в рамках пакету «Готові до 55». Незабаром Директива буде підписана та опублікована в Офіційному журналі ЄС, а країни ЄС матимуть два роки, щоб впровадити її положення у національне законодавство. Детальніше в матеріалі DiXi Group

За даними Єврокомісії, на будівлі в ЄС припадає близько 40% споживання електроенергії та більше половини споживання газу (в основному через опалення, охолодження та постачання гарячої води), а також 35% викидів парникових газів. Близько 35% будівель в ЄС старше 50 років і майже 75% фонду будівель є енергоНЕефективними. При цьому, середньорічний показник енергетичної модернізації становить лише близько 1%.

Джерело: Рада ЄС

Таким чином, покращення енергетичних характеристик будівель стало фундаментальним і пріоритетним питанням для скорочення загального енергоспоживання в ЄС. 

Запропонована редакція Директиви спрямована на поступове скорочення викидів парникових газів і споживання енергії в секторі будівель на шляху до його кліматичної нейтральності в 2050 році. Документ також передбачає модернізацію більшості найгірших за енергетичними характеристиками будівель і покращення обміну інформацією про енергоефективність.

ВКЛЮЧЕННЯ КРАЇН ЄС

Директива встановлює рамкові вимоги для країн ЄС щодо скорочення викидів та використання енергії в будівлях – від житлових будівель і до шкіл, лікарень та інших громадських будівель.

Так, кожна країна ЄС має ухвалити власну національну траєкторію для зменшення середнього споживання первинної енергії житловими будівлями на 16% до 2030 року та на 20-22% до 2035 року. Для нежитлових будівель їм потрібно буде модернізувати 16% найгірших за характеристиками будівель до 2030 року та 26% – до 2033 року.

У своїх зусиллях щодо реконструкції фонду будівель європейські уряди мають запровадити заходи технічної та фінансової підтримки, зосередивши увагу на вразливих домогосподарствах.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ МІНІМАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

Для нежитлових будівель оновлена Директива вводить мінімальні стандарти енергетичної ефективності, які гарантують, що такі будівлі не перевищують визначену максимальну кількість первинної або кінцевої енергії, яку вони можуть використовувати щорічно на одиницю площі (м2).

У 2030 році енергоспоживання всіх нежитлових будівель повинно бути нижчим, ніж у 16% найгірших за характеристиками будівель, а до 2033 року – у 26% таких будівель. Це призведе до поступового виведення з експлуатації найбільш неефективних нежитлових будівель.

Джерело: Рада ЄС

Щодо житлових будівель країни ЄС мають забезпечити, щоб середнє споживання первинної енергії було скорочено на 16% до 2030 р. та на 20-22% до 2035 р. Крім того, принаймні 55% такого скорочення має бути досягнуто шляхом реконструкції 43% найгірших за характеристиками будівель.

Джерело: Рада ЄС

Також, відповідно до оновленої Директиви, усі нові житлові та нежитлові будівлі повинні мати нульовий рівень викидів від викопного палива станом на 1 січня 2028 року для будівель державної власності і з 1 січня 2030 року – для всіх інших нових будівель, з можливістю конкретних винятків (наприклад, історичні будівлі, будівлі, що належать збройним силам, та інші).

Джерело: Рада ЄС

ВІДМОВА ВІД ВИКОПНИХ ПАЛИВ ТА ЗАПРОВАДЖЕННЯ ВДЕ У БУДІВЛЯХ

Як зазначає Директива, щоб декарбонізувати будівельний сектор, а саме системи опалення та охолодження (в тому числі централізовані), національні плани з модернізації будівель у країнах ЄС мають включати кроки із поступової відмови від котлів на викопному паливі до 2040 року. А субсидії на встановлення автономних котлів, що працюють на викопному паливі, не будуть дозволені вже з 1 січня 2025 року. 

У свою чергу, оновлена Директива акцентує на розміщенні сонячних станцій в нових будівлях, громадських будівлях та існуючих нежитлових будівлях, які проходять модернізацію та придатні для встановлення фотоелектричних установок. Крім того, країни ЄС мають забезпечити сталу інфраструктуру для транспорту, включаючи пункти зарядки для електромобілів у будівлях або поруч із ними, попередню прокладку кабелів або каналів для розміщення майбутньої зарядної інфраструктури та паркувальних місць для велосипедів.

Публікація підготовлена за фінансової допомоги Європейського Союзу  у межах проєкту “Інтеграція сталого розвитку в Україні відповідно до Європейського зеленого курсу”. Проєкт реалізується консорціумом громадських організацій: “DiXi Group” (координатор), Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля”, Асоціація “Енергоефективні міста України”, “Українська академія лідерства”, “Жіночий енергетичний клуб України”, “ДЗИГА”, “ПЛАТО”.

Її зміст є виключною відповідальністю ГО “ДІКСІ ГРУП”  і за жодних обставин зміст не може вважатися таким, що відображає позицію Європейського Союзу.

DiXi Group