Повені на півдні Бразилії забрали життя щонайменше 75 людей, 103 зникли безвісти

Масштабні повені в південному бразильському штаті Ріу-Гранді-ду-Сул за останні сім днів забрали життя щонайменше 75 людей, ще 103 вважаються зниклими безвісти.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Щонайменше 155 людей зазнали поранень, а понад 88 000 людей залишили свої домівки. Близько 16 000 з них оселились у школах, гімназіях та інших тимчасових притулках.

Повені залишили по собі багато руйнувань, включаючи зсуви, розмиті дороги і зруйновані мости по всьому штату, а також перебої з електрикою та зв'язком. Понад 800 000 людей залишилися без водопостачання.

У неділю о 8 ранку за місцевим часом річка Гуайба досягла рекордного рівня 5,33 метра, що перевищило попередню історичну відмітку 1941 року - 4,76 метра.

Губернатор штату Едуардо Лейте заявив, що "руйнування, яких ми зазнаємо, є безпрецедентними", і що для відновлення штату знадобиться "свого роду "план Маршалла"".

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва вдруге відвідав Ріу-Гранді-ду-Сул в неділю у супроводі міністра оборони Жозе Мусіу, міністра фінансів Фернандо Хаддада і міністра навколишнього середовища Марини Сілви. Лідер країни і його команда оглянули затоплені вулиці Порту-Алегрі з гелікоптера.

Читайте також: У Південній Кореї на популярному курорті через негоду скасували понад 60 авіарейсів

У деяких районах, зокрема у долинах, гірських схилах і містах, менш ніж за тиждень випало понад 300 мм опадів, згідно з повідомленням Національного інституту метеорології Бразилії.

На погоду в Південній Америці впливає кліматичне явище Ель-Ніньо - періодична природна подія, яка призводить до потепління поверхневих вод в екваторіальній частині Тихого океану. У Бразилії Ель-Ніньо історично спричиняв посухи на півночі та інтенсивні зливи на півдні.

Як повідомляв Укрінформ, із початку березня у Кенії кількість загиблих внаслідок повеней перевищила 200 осіб.

Фото: Jeff Botega/Agencia RBS