Президентка Грузії: Проблема - не лише «російський» закон, а й «російський» уряд

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що «російський» закон про «іноагентів» є не єдиною проблемою країни. На її думку, ще одна проблема – це «російський» уряд.

Про це вона сказала в інтерв’ю Deutsche Welle, передає Укрінформ.

«Влада намагається зобразити партнерів Грузії агентами революції, оскільки вважає, що вони намагаються її повалити. Але вони мовчать про Росію, ніби це наш новий друг. Тож «російський» закон - не єдина проблема, проблема - в «російському» уряді, який веде цю країну до Росії», - заявила Зурабішвілі.

Вона наголосила, що більшість населення Грузії виступає проти такої політики.

Зурабішвілі нагадала, що правляча партія вже ухвалила кілька суперечливих законів, зокрема закон, «який робить Грузію офшорною зоною для російських олігархів, які потрапили під санкції».

«Це вкрай тривожно, і я думаю, що наші європейські партнери мають вжити правильних заходів щодо того, що тут відбувається. Перш ніж ми пройдемо важкий шлях перед виборами, нам потрібна їхня увага», - наголосила президентка Грузії.

У п’ятницю Зурабішвілі наклала вето на поправки, що стосуються скасування податку на інвестиції з офшорних зон.

На зустрічі з послами країн ЄС Президентка Грузії заявила, що чинний уряд здійснив атаку на Конституцію, де чітко зафіксовано зовнішньополітичний курс країни.

Зурабішвілі поклала відповідальність за те, що відбувається в країні, а також наслідки подальших подій у Грузії на «владу країни», оскільки саме вона стала ініціатором процесу, який «виник нізвідки».

«Коли вся країна була об'єднана навколо європейського шляху, повторне ініціювання цього законопроєкту (про «іноагентів» - ред.) стало провокацією проти людей, які були щасливі бачити, як відчинилися двері Євросоюзу», - сказала глава держави.

Зурабішвілі заявила, що продовжує використовувати право вето щодо всіх законів, які суперечать рекомендаціям Єврокомісії.

Вона також зазначила, що вся громадськість стала свідком нападок влади на західних партнерів Грузії , та вибачилася за «слова, які були використані на адресу цих країн».

«Я тут для того, щоб зробити все, щоб зберегти цю стабільну обстановку, зберегти можливість просування до виборів, які дадуть змогу скоригувати всі закони, які були ухвалені, закони, які не відповідають нашим планам європейської інтеграції. Але це означає, що з боку уряду має бути більше відповідальності та менше провокацій, а також більше розуміння загальної волі населення», - заявила очільниця Грузії.

Читайте також: У Євросоюзі сподіваються, що у Грузії переглянуть «суперечливий курс дій»

Як повідомляв Укрінформ, грузинський парламент у середу, 1 травня, схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. "За" проголосували 83 депутати, "проти" – 23. Президент країни Саломе Зурабішвілі раніше пообіцяла ветувати документ, якщо він буде ухвалений у третьому читанні. Водночас правляча партія «Грузинська мрія» має достатню кількість голосів для подолання президентського вето.

На акції протесту проти закону «Про прозорість іноземного впливу» у Тбілісі в ніч на 3 травня поліція затримала 23 особи.