Байден анонсував санкції США за глобальне придушення свободи преси

Президент США Джо Байден анонсував санкції США за глобальне придушення свободи преси.

Про це йдеться у його заяві, поширеній у п’ятницю з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, передає Укрінформ.

«Вільна преса є вагомою опорою демократії, і жінки та чоловіки в усьому світі, які її підтримують, виконують життєво важливу роботу», - наголосив глава Білого дому.

Він підкреслив, що журналісти докладають чимало зусиль, щоби викрити корупцію, задокументувати хід війни, звернути увагу на загрози громадській безпеці та надати суспільству важливу інформацію. Деякі журналісти віддали цій роботі своє життя, інші зазнали важких травм або втратили свободу, зауважив Байден.

Читайте також: В Україні за квітень зафіксували 19 порушень свободи слова - ІМІ

«Журналістика ніде на землі не повинна бути злочином. У Всесвітній день свободи преси ми вшановуємо хоробрість і жертовність журналістів і медіапрацівників у всьому світі, які ризикують усім заради правди», - заявив президент США.

За його словами, це набуває особливого резонансу сьогодні, адже рік, що минув, став одним із найнебезпечніших для журналістів за останній час. Однією з причин цього стали війни, понад 300 журналістів були ув’язнені по всьому світу, в тому числі, в Росії, Сирії та інших країнах.

«У Всесвітній день свободи преси США закликають до негайного та беззастережного звільнення всіх журналістів, які потрапили за ґрати просто за виконання своєї роботи. І ми закликаємо захищати журналістів скрізь, у тому числі під час військових дій», - наголосив президент США.

Він запевнив, що його адміністрація продовжить підтримувати вільні та незалежні ЗМІ всюди.

«Ми зібрали коаліцію країн для того, щоби протидіяти поширенню та зловживанню комерційним шпигунським програмам, які часто використовуються для стеження за журналістами по всьому світу. І ми вживаємо заходів для боротьби зі злочинами проти журналістів, посилення безпеки незалежних ЗМІ та надання правової підтримки журналістам-розслідувачам», - зауважив Байден.

Він також анонсував санкції за глобальне придушення свободи преси впродовж наступних тижнів, що, за його словами, є серйозною загрозою національній безпеці.

«Журналісти та працівники засобів масової інформації є невід’ємною частиною будь-якої демократії, тому що добре поінформоване інакомислення має вирішальне значення для побудови сильніших і успішніших суспільств», - підкреслив Байден.

Як повідомляв Укрінформ, Всесвітній день свободи преси за рішенням ООН щороку відзначається 3 травня від 1992 року.

Фото: Anna Moneymaker/Getty Images