Тайвань повідомив про друге за тиждень бойове патрулювання Китаю поблизу острова

У Міністерстві оборони Тайваню в четвер заявили, що Китай вдруге за тиждень провів "спільний патруль бойової готовності" поблизу острова.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Вдень було виявлено 15 китайських військових літаків, зокрема винищувачі Су-30, які здійснювали "спільне патрулювання бойової готовності" з китайськими військовими кораблями навколо Тайваню.

Десять літаків перетнули серединну лінію Тайванської протоки і вдерлися в повітряний простір на півночі, в центрі і на південному заході острова.

Серединна лінія раніше слугувала неофіційним кордоном між Тайванем і Китаєм, але Китай не визнає її.

Найвищий посадовець з питань безпеки острова заявив у середу, що Тайвань перебуває в стані бойової готовності до проведення Китаєм військових навчань після інавгурації новообраного президента Лай Чінте наприкінці цього місяця. Бюро національної безпеки Тайваню повідомило, що Китай почав використовувати нову незвичну тактику, зокрема організовувати нічні бойові патрулювання.

Китай вважає Лая сепаратистом, уряд КНР відкинув його неодноразові пропозиції про переговори, зокрема зроблені минулого тижня. Лай заявляє, що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Читайте також: Сенат США ухвалив законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню

Як повідомляв Укрінформ, Тайвань в суботу повідомив про відновлення військової активності КНР поблизу острова після того, як 12 літаків перетнули середину Тайванської протоки. Це сталося наступного дня після завершення візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Китаю.

Фото: GETTY IMAGES