У Швейцарії скасували концерт російської оперної співачки Нетребко

У швейцарському Люцерні на вимогу уряду однойменного кантону скасували концерт російської оперної співачки Анни Нетребко, запланований на 1 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє швейцарський мовник Swissinfo.

Представники концертної зали KKL, в якому мав відбутися концерт Нетребко, заявили, що думки щодо політичної позиції солістки залишаються суперечливими. Офіційно причиною скасування концерту стала близькість виступу до мирної конференції щодо України, яка має відбутися в середині червня поряд із Люцерном.

Читайте також: У Римі скасували концерт піаніста з РФ, який виступав в окупованому Маріуполі

Відповідно, кантональна та муніципальна влада попросила KKL скасувати концерт у зв'язку з підвищеним ризиком порушення громадського порядку. Уряд кантону Люцерн, зокрема, попередив про можливі заворушення та протести у місті, «які можуть поставити під загрозу безпеку населення».

Міністр (директор) освіти та культури кантону Люцерн Армін Хартманн пояснив, що в листі на адресу концертної зали KKL уряд кантону було висловлено «недвозначне очікування», що концерт за участю Нетребко буде скасовано.

Зараз менеджмент російської співачки заявляє, що у березні 2022 року, після вторгнення Росії в Україну, Нетребко зробила кілька заяв, «у яких виступила проти війни та закликала до миру в Україні… і вона не поверталася до Росії». Із 2006 року Нетребко мешкає в Австрії, маючи як російське, так і австрійське громадянство. У червні та серпні у неї заплановані виступи в Мілані, Вероні (Італія), Лінці (Австрія) та Мадриді (Іспанія).

Читайте також: Світові театри не поспішають прибирати з репертуару твори російських композиторів - оперна співачка

Найближчий виступ Нетребко запланований на 4 травня на Травневому фестивалі у Вісбадені (ФРН). Як розповіли Укрінформу активісти групи Arts Against Aggression, виступ російської співачки супроводжуватиметься акцією протесту. Під час нього демонстранти вшанують пам'ять українських артистів, убитих внаслідок російської агресії.

Як повідомлялося, після розв’язання Росією повномасштабної війни проти України виступи Нетребко, яка раніше позувала з «прапором ДНР», у футболці з написом «На Берлін», а також з Путіним, скасували у багатьох театрах по всьому світу. В своїй заяві від березня 2022 року Нетребко дійсно заявила, що «категорично засуджує війну», але не згадала, хто її розв’язав і хто є агресором.

Глобальний саміт миру – міжнародна конференція щодо України, яка відбудеться у Швейцарії 15-16 червня на рівні лідерів країн-учасників Української формули миру.