Пропалестинські студенти розблокували престижний паризький університет після угоди з керівництвом

Пропалестинські студенти Інституту політичних досліджень (Sciences -Po - найпрестижніша вища політологічна школа Франції – ред.), які від середи блокували територію навчального закладу, досягли угоди з керівництвом. Напередодні між ними та проізраїльськими активістами виникли сутички, у конфлікт втрутилась поліція.

Як передає Укрінформ, з посиланням на Le Parisien, студенти вимагали від керівництва зайняти чітку позицію щодо війни на Близькому Сході.

"Ми вимагаємо, щоб Sciences-Po зайняв публічну позицію щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту та чітко засудив геноцид в Газі, а також припинив партнерство з усіма організаціями, які вважаються співучасниками системного гноблення палестинського народу", - заявили студенти, що окупували заклад.

Вони зокрема, захопили кілька поверхів історичної будівлі елітної школи, прикрасили вікна гаслами "Хай живе Палестина" та палестинськими прапорами.

Напередодні між близько сотнею прихильників пропалестинських студентів та групою проізраїльських активістів "Ми, що живуть", сталися сутички, які були швидко придушені поліцією.

Увечері в п’ятницю між делегацією студентів та Жаном Бассером, тимчасовим адміністратором політологічної школи, нарешті була досягнута домовленість.

Читайте також: У Страсбурзі відбулася дозволена демонстрація на підтримку Палестини

Студенти отримали дві поступки: наступного тижня між ними та керівництвом має відбутись велика погоджувальна зустріч, а також будуть призупинені всі дисциплінарні провадження. В обмін на це вони зобов'язуються припинити всі блокади до кінця навчального року.

Іноземні студенти складають половину з 15 000 учнів. Серед протестувальників журналісти помітили найбільше майбутніх магістрів міжнародного права. "Це школа політології, тому цілком природно, що ми повинні бути чутливими до міжнародного конфлікту", - пояснює одна із студенток. За її словами, Sciences-Po дає інструменти для розуміння конфлікту, однак «люди, які керують школою, не висловлюються на тему чистого міжнародного права".

Як повідомляв Укрінформ, Радбез відхилив заявку Палестини на прийом до ООН на правах повноправного члена.

«За» проголосувало 12 членів Радбезу з п’ятнадцяти (Франція, Китай, Росія, Еквадор, Гаяна, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Алжир, Мальта, Словенія, Японія, Південна Корея), утрималося двоє – Велика Британія та Швейцарія, «проти» висловилися Сполучені Штати, які наклали вето на проєкт.

Фото: Epa