У Молдові не сумніваються в агресивних планах Росії: Ми можемо стати наступними

Якщо Україна програє у війні з РФ, наступною метою Москви може стати Молдова.

Як передає Укрінформ, про це сказав очільник МЗС Молдови Міхай Попшой в інтерв'ю The Washington Post.

"Ми розуміємо, що наше виживання як демократії залежить від виживання України", - сказав міністр закордонних справ Молдови.

Після повномасштабного вторгнення РФ до України два роки тому 3 мільйони мешканців Молдови зіткнулися з безпрецедентною нестабільністю та тривогою.

Путін загрожує безпеці Молдови, атакує її економіку та підриває її демократію, усі його зусилля спрямовані на заміну прозахідного керівництва новим урядом, купленим та оплаченим Кремлем, зазначає видання.

Читайте також: У Молдові судитимуть очільницю Гагаузії за оборудки з російськими грошима

"Питання не в тому, чи хочуть росіяни вторгнутися, питання лише в тому, чи зможуть вони. Не дай Боже, щоб росіяни наважилися. Очевидно, наступною була б Молдова", — сказав урядовець.

Росія веде гібридну війну в Молдові, Кремль використовує усі доступні засоби впливу та втручання, щоб нав’язати свою волю. Так, Москва намагалася організувати державний переворот, навчала антиурядових "протестувальників", заповнила країну дезінформацією та спонсорувала проросійські опозиційні партії.

"Росіяни використовують наш демократичний устрій проти нас. Вони намагаються встановити проросійський авторитарний режим, який імітував би російську модель правління, щоб вдарити ножем в спину Україні", - додав Попшой.

Читайте також: Відносини з Росією перебувають на найнижчому рівні за всю історію Молдови - глава МЗС

"Амбіції Путіна є імперськими, він їх не заперечує. Він хоче відновити СРСР. Якщо РФ не зупинити в Україні, тоді всі демократії опиняться у біді", — зазначив очільник МЗС Молдови.

Як повідомлялося, Інститут вивчення війни підкреслював, що РФ має намір використати Придністров’я та Гагаузію для проведення гібридних операцій, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові.