Антиізраїльські протести: Джонсон закликав президентку Колумбійського університету до відставки

Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон закликав президентку Колумбійського університету Мінуш Шафік подати у відставку через прояви антисемітизму серед студентів, які більш як тиждень виступають з антиізраїльськими акціями протесту.

Як передає Укрінформ з посиланням на CNN, у середу Джонсон відвідав університет, розташований на Мангеттені у Нью-Йорку, де під час його пресконференції натовп неодноразово переривав спікера й час від часу голосно освистував його та інших конгресменів-республіканців, котрі його супроводжували.

«Ми просто не можемо допустити, щоб така ненависть і антисемітизм процвітали в наших кампусах, і цьому треба покласти край, – заявив Джонсон. – Ті, хто вчиняє це насильство, мають бути заарештовані. Сьогодні я тут разом зі своїми колегами й закликаю президента Шафік піти у відставку, якщо вона не зможе негайно навести лад у цьому хаосі».

Спікер зустрівся зі студентами-євреями й виступив з промовою. Під час виступ з натовпу лунало скоординоване скандування «Майк, ти відстій!»

«Я маю намір зателефонувати президенту Байдену після того, як ми поїдемо звідси, і поділитися з ним тим, що бачили на власні очі, і вимагати, щоб він вжив заходів… Якщо це не буде швидко припинено, і якщо ці погрози й залякування не припиняться, для Національної гвардії настане відповідний час, – сказав він. – Ми повинні навести порядок у цих кампусах».

За повідомленням Politico, губернаторка штату Нью-Йорк демократка Кеті Гогул висловила роздратування візитом Джонсона.

«Мені здається, що у Вашингтоні є набагато більше обов'язків і криз, яким потрібно давати раду, – сказала вона журналістам. – Я б закликала спікера… зайнятися законопроєктом про мігрантів, про закриття кордонів, щоб ми могли впоратися з реальною кризою, у якій опинився Нью-Йорк».

Читайте також: Після протесту української громади у Нью-Йорку скасували виступ російського балету

Як повідомлялося, близько тижня тому сотні студентів університету розпочали акцію протесту проти підтримки Сполученими Штатами Ізраїлю, розбили на його території намети.

Минулого тижня поліція Нью-Йорка на прохання президентки університету ліквідувати табір затримала 113 студентів, але ще більше загострила ситуацію.

Гокул зазначила, що адміністрація університету веде переговори зі студентами, намагаючись переконати їх прибрати намети.

Фото: Anna Moneymaker/Getty Images