Агентство ООН просить у донорів $1,2 мільярда на гуманітарні потреби палестинців

Агентство ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) звернулося в середу із закликом до потенційних донорів з проханням виділити 1,2 млрд доларів для подолання гуманітарної кризи в секторі Газа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє офіційний вебресурс UNRWA.

Зазначається, що фінансування буде спрямоване на гуманітарне реагування до кінця року для задоволення найнагальніших потреб 1,7 млн осіб у Газі, а також понад 200 тис. палестинських біженців на Західному березі річки Йордан, включно зі Східним Єрусалимом.

«Шрами війни можна побачити у величезних масштабах у Газі. Водночас зростає насильство на Західному березі, - заявив генеральний комісар агентства Філіппе Лаццаріні. - Украй важливо підтримати UNRWA в наданні життєво необхідної гуманітарної допомоги та послуг у галузі охорони здоров'я та освіти. Останні місяці довели, що заміни чи альтернативи UNRWA немає».

Найбільша гуманітарна організація, що працює в Газі, надає прихисток палестинським біженцям в анклаві, маючи у своєму розпорядженні притулки, у яких проживає понад мільйон осіб, розподіляє продукти харчування, забезпечує первинну медичну допомогу та координує логістику для доставки допомоги.

Читайте також: Радбез відхилив заявку Палестини на прийом до ООН на правах повноправного члена

Під час війни, що розпочалася через напад угрупування ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, населення Гази цілковито залежить від зовнішньої допомоги.

Водночас Ізраїль звинувачує агентство у звʼязках з терористами й закликає припинити його фінансування. Значна частина донорів, зокрема США, припинили виділяти кошти для UNRWA.

В ООН триває внутрішнє розслідування стосовно звинувачень 12 працівників агентства в участі воєнних дій ХАМАСу під час нападу на Ізраїль.

Фото: Abdallah El Hajj