Ізраїль досі не надав доказів причетності працівників UNRWA до нападу ХАМАСу

Звіт

Група експертів з перевірки Агентства ООН з допомоги палестинським біженцям (UNRWA) стверджує, що Ізраїль досі не надав доказів зв’язку цієї структури з терористичними діями ХАМАСу.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявила журналістам у понеділок голова групи експертів, ексміністр закордонних справ Франції Катрін Колонна, представляючи 54-сторінковий звіт «Незалежний огляд механізмів і процедур, що забезпечують дотримання UNRWA гуманітарного принципу нейтралітету».

«Ізраїль публічно заявив, що значна кількість співробітників UNRWA є членами терористичних організацій. Однак Ізраїль досі не надав доказів на підтвердження цього», - йдеться у звіті.

У документі зазначається, що агентство, створене Генеральною Асамблеєю в 1949 році, має широкі можливості для забезпечення неупередженості у своїй роботі й регулярно надає Ізраїлю списки співробітників, тоді як «ізраїльський уряд із 2011 року не інформував UNRWA про будь-які занепокоєння, пов'язані зі співробітниками UNRWA на основі цих списків».

Колонна закликала «міжнародне співтовариство працювати пліч-о-пліч з агентством, аби воно могло виконувати свою місію й долати виклики, коли вони виникають».

Читайте також: На Радбезі ООН керівник UNRWA та постпред Ізраїлю обмінялися звинуваченнями

Перевірка тривала дев’ять тижнів, під час якої група провела понад 200 інтерв'ю, зустрілася із представниками ізраїльської та палестинської влади і зв'язалася із 47 країнами й організаціями, що мають стосунок до діяльності UNRWA. За словами Колонни, група підготувала пів сотні рекомендацій із різних питань, починаючи від освіти й закінчуючи новими підходами до перевірки при наймі персоналу.

Рекомендації звіту охоплюють, зокрема, створення централізованого «підрозділу з розслідування питань нейтралітету», впровадження оновленого кодексу етики та відповідного навчання для всіх співробітників, а також визначення додаткових способів перевірки кандидатів на роботу в UNRWA.

Відповідно до звіту, претензії Ізраїлю до UNRWA спричинили призупинення фінансування на суму близько $450 мільйонів.

Діючи виключно на добровільні пожертви, агентство стикнулося з тим, що основні донори, зокрема Сполучені Штати, призупинили виділення коштів для нього.

Звіт рекомендує підвищити прозорість комунікації UNRWA з донорами щодо його фінансового становища, а також стосовно звинувачень і порушень нейтралітету. Експертна група пропонує регулярно оновлювати інформацію і проводити «брифінги з питань доброчесності» для донорів, зацікавлених у підтримці агентства.

У звіті зазначається, що «за відсутності політичного рішення між Ізраїлем і палестинцями, UNRWA залишається ключовою організацією в наданні життєво необхідної гуманітарної допомоги та основних соціальних послуг, особливо у сфері охорони здоров'я та освіти, палестинським біженцям у Газі, Йорданії, Лівані, Сирії та на Західному березі річки Йордан», а також є «незамінною і необхідною для людського та економічного розвитку палестинців».

Читайте також: Японія поновить фінансування агентства ООН у Газі

У своїй заяві в понеділок речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік заявив, що глава ООН Антоніу Гутерреш приймає рекомендації, що містяться у звіті пані Колонни.

Агентство ООН фінансує близько тисячі об'єктів, зокрема школи, медичні центри, забезпечує початкову й підготовчу освіту для півмільйона учнів у 706 школах із 20 тисячами викладачів.

Як повідомлялося, у квітні Вашингтон заборонив фінансування UNRWA щонайменше до 2025 року.

Після звинувачень, висунутих Ізраїлем на адресу UNRWA наприкінці січня щодо участі 12 працівників агентства в нападі 7 жовтня, воно звільнило їх і попросило провести швидке й неупереджене розслідування.

Через кілька днів Генсек ООН призначив незалежну групу експертів на чолі із Колонною й за участі Інституту Рауля Валленберга у Швеції, Інституту Міхельсена в Норвегії та Данського інституту з прав людини для розслідування процесу забезпечення агентством нейтралітету у своїй роботі.

Водночас глава ООН доручив Управлінню служб внутрішнього нагляду ООН розслідувати достовірність звинувачень Ізраїлю щодо 12 співробітників БАПОР. Розслідування триває.

Фото з сайту bnaibrith.ca